Gerçekten psikologla mı görüşüyorum? sahte psikologlara dikkat!

Gerçekten psikologla mı görüşüyorum? sahte psikologlara dikkat!

Günümüzde halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden sahte psikologlar ya da psikolog gibi hizmet vermeye çalışanlar, yardım ve umut arayan kişiler için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Yaşadığınız psikolojik sorun her ne olursa olsun bir kişiye başvurduğunuzda sizin umudunuzu kullanmaya yönelik kendi çıkarına hizmet eden tutumlar benimseyebilmektedir, zarar görmemek için yardım aldığınız kişinin diplomasına bakmak artık şart olmuştur. Kendini psikolog diye tanıtan kişilerin "psikoloji" lisans diplomasına sahip olması gerekir, bunu sorgulamaktan çekinmeyin, hizmet aldığınız kişilerin psikolojinin alt dalı olan herhangibir programda -örneğin:klinik psikoloji- yüksek lisans yapması onlara sadece akademik bir derece verir, dolayısıyla kendini psikolog diye tanıtan kişinin önce lisans eğitimine bakmak gerekir. Psikolog olmayan kişilerin kendilerini psikolog olarak tanıtıp psikolog hizmeti vermesi hem suçtur hem de bilmedikleri bir işi yaparak halk sağlığını riske atmaktır.  

Her hafta muhakkak bir kişi bana başvuruyor, "psikologum bana ... bitki çayını önerdi" , "psikologum bana ... ilacı önerdi" gibi birçok durumla karşılaşıyorum, bu kişileri sorguladığımda malesef psikolog olmadıklarını görüyorum. Psikolog size bir bitki çayı önermez, ilaç hiç önermez, çünkü yetki alanı değildir, psikolog sizinle aldığı eğitimin konuşma terapisini gerçekleştirebilir ya da psikiyatrist bir doktora yönlendirerek ilaç tedavisi görmenizi sağlayabilir.

Danışanların aldığı hizmetten zarar görmemesi için bu konuya dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bu makale 10 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş

Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş, Dört yıllık psikoloji lisans eğitimini onur derecesi ile tamamlayıp “Psikolog” unvanını aldı. Üniversitedeyken birçok etkinlik, seminer, eğitime katıldı; dinleyici, konuşmacı ve koordinatör oldu. Özel klinik, kamu ve derneklerde uzun süren stajlar yaptı. Bunlara ek olarak üniversitede yarı zamanlı idari personellik yaptı. Lisanstan sonra Klinik Psikoloji ve Psikoloji yüksek lisans programlarına başladı. Klinik Psikoloji'yi “Borderline Kişilik Bozukluğunda Şema Terapi Uygulamaları” adlı projesiyle tamamlayıp “Klinik Psikolog” oldu. Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR Terapisi, Bütüncül Psikoterapi ve Şema Terapisini alanında ileri gelen klinisyenlerden öğrendi. Dünya Psiko-Onkoloji Birliği(IPOS) onaylı Psiko-Onkoloji Eğitimi aldı.  Kliniklerde yoğun olarak panik atak, anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
twitter
Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş
Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube