Agorafobi panik bozukluk ve panik atak yaşayan kişilerde sıklıkla görülür. Agorafobili kişi kendi kontrolünü kaybeder, yaşamının son bulacağını ya da aklını yitireceğini düşünür. Göğüs ağrısı, baş dönmesi, titreme, mide bulantısı, terleme ve nefes alamama gibi sıkıntılar yaşar. Agorafobili kişiler kendini en rahat evde hissederler. Halka açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş yapmaktan, seyahat etmekten korkarlar. Kalabalık ortamda bir sorunla karşılaştıkları zaman yardım bulamayacaklarını düşünürler ve oldukça endişe duyarlar. Bu endişeleri yüzünden topluma açık bir alana gittikleri zaman yanında güvendikleri biri olsun isterler.
Agorafobi nedenleri nelerdir?
Kişi psikolojik travma yaşatacak herhangi saldırıya uğrama, yakınını kaybetme gibi bir durum yaşadıysa agorafobiye neden olabilir. Bu durum psikososyal etkenlerden kaynaklıdır.
Agorafobide Psikoterapi
Psikoterapinin amacı anksiyete belirtilerini azaltmak ve agorafobiye neden olan düşünceleri değiştirmektir. Kişiler psikoterapi almaya başladıkları zaman korkularının yersiz olduğunu, anksiyetesinin zamanla azaldığı gözlemlemeye başlar. Semptomları yönetebilmeyi öğrenir. Stres yaratan durumları tespit eder ve çözüm bulur. Terapinin başlangıcında terapistle telefonla ya da güvenli olunan bir yerde görüşme olabilir. Ailenin yardımı da kişinin terapiye başlamasına yardımcı olabilir.
Agorafobili kişiye doğru bir yaklaşım sergilemek gerekir. En doğru iyileşme yöntemi bir terapiste görünmektir. Agorafobide terapi süreçleri çoğu zaman olumlu sonuç verir. Terapi yönteminin etkisi kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde sanal gerçeklik terapisi uygulamalarıyla bu rahatsızlığın terapisinde çok olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Kişinin yüzleşmekten kaçındığı durumlara kontrollü bir şekilde maruz bırakılması esasına dayanan bu yöntemle duygunun kök nedenlerine de inilerek detaylı analiz yapılabilmektedir.
Agorafobide Destek Alınmazsa
Agorafobi yaşayanlar evde, okulda, işyerinde davranış ve işlevlerini değiştirebilirler. Panik atağa neden olabilecek durumlardan korunmaya çalışırlar. Depresyona girebilir ya da intiharı düşünebilirler. Madde ve alkol kullanmaya başlayabilirler.
Agorafobiye Ne İyi Gelir?
Agorafobi hayatı oldukça zorlaştıran bir durumdur. Uzman yardımıyla agorafobi yönetilebilir ve üstesinden gelinebilir. Ek olarak kişinin hayatında yapacağı bazı değişiklikler de faydalı olacaktır.
Terapi planına uygun davranın: Seanslarınıza sadık kalın.
Korktuğunuz şeylerle yüzleşmeye çalışın: Sizde kaygıya neden olabilecek durumun üstesinden gelmekte zorlanabilirsiniz. Ancak bu durumla yüzleşirseniz gerçek olmadığını daha rahat anlayabilirsiniz.
Sakin kalmaya çalışın: Çeşitli nefes egzersizleri, meditasyonlar, masaj ya da sizi rahatlatacağını düşündüğünüz bir şeyi terapistinize danışarak uygulamayı deneyin.
Madde ve alkolden kaçının: Bu maddeler anksiyete belirtilerinizi kötüleştirebilir.
Kendinize iyi davranın: Sağlıklı beslenme, spor ve düzenli uyku agorafobinin üstesinden gelmede size yardımcı olacaktır.
Agorafobiye Ne İyi Gelmez?
Terapiye uymamak, aksatmak ve yarıda bırakmak iyileşmeyi geciktirir veya engeller. Agorafobiniz varsa ve başladığınız terapiye uymazsanız agorafobi gittikçe ağır hale gelebilir ve başka psikolojik sıkıntılara da neden olabilir.