Panik atakta psikoloji desteği

Panik atakta psikoloji desteği

Panik atakların son bulması için en önemli nokta erken destektir.
Panik atağın kalıcılaşması hem atakların verdiği psikososyal hasarları artırmakta hem de psikolojik destek sürecini zorlaştırmaktadır. Kalıcı panik ataklar da son bulabilir ama daha uzun süre gerekir. Erken desteğin bir diğer yararı da kişileri birçok gereksiz tıbbi test ve tetkikten kurtarması, ekonomik ve psikososyal kaybını azaltmasıdır.

Psikolojik destek için erken başvuruda bulunulursa panik bozukluk 4-6 ay içinde % 100 e yakın bir başarı oranı ile son bulabilir. Fakat kalıcılaşma, başarı şansını % 70-80′ lere kadar düşürebilir. Panik atağın kalıcılaştığı kişilerde bu başarı oranındaki düşüşün nedenlerinden bazıları, psikolojik destek/ terapi süresinin uzaması, kişinin hem sabır hem ekonomik açıdan zorlanması nedeniyle terapiye katılımının kesintiye uğraması ve yine bıkkınlaşmış kişilerde atakların son bulacağına dair inanç yitimi gelişmesidir.

Psikolojik Destek

Psikoterapi, yani sözel yardım, panik atak yaşayan kişilerin bir uzmana başvurdukları ilk adımda başlar. Panik ataklar yaşamış ve sarsılmış kişilerin yaşadıkları şokun giderilmesi, onların organik bir hastalıkları olabileceği korkularından uzaklaştırılıp(tüm tıbbi tetkikler hekim kontrolünde yapılmışsa), panik nöbetler yaşadıklarına ikna edilmesi, panik bozukluğun detaylı anlatılması ve psikolojik destek almaya cesaretlendirilmeleri hep bir terapi yaklaşımı gerektirir. Daha sonraki süreçlerde uzmanın tercih ettiği yöntemler ile kişinin korkularıyla başetmeyi öğrenmesi, stres faktörlerini tanıması ve yönetebilir hale gelmesi sonra da panik bozukluğu yenebilir hale gelmesi amaçlanır.

Birçok terapi yöntemi olmakla birlikte panik bozuklukta en geçerli terapi yöntemlerinin bilişsel terapi ve davranış terapisi kombinasyonu olduğu genel kabul görür. Genel bir anlatımla bilişsel terapi, kişinin geçmişte edinmiş olduğu onu panik atağa sürükleyen negatif düşünce ve inançların, yani bilişlerin daha yararlı olanlarla yer değiştirmesini sağlanmasıdır. Davranış terapisi de korkulan durumlarla ilgili sistematik ya da direkt üstüne gitme yöntemlerini içerir ve özellikle kaçınmaların son bulmasında yararlı olabillir.

Bu makale 14 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş

Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş, Psikoloji lisans eğitimine ösym burslu olarak başladı. Öğrenciyken psikoloji alanıyla ilgili birçok etkinlik ve eğitime katıldı; dinleyici, konuşmacı ve koordinatör oldu. Lisans birinci sınıftan itibaren stajlara başladı. Özel klinik, kamu kurumları, sivil toplum örgütlerinde adli psikoloji ve klinik psikoloji stajları yaptı; henüz mezun olmadan fazlasıyla iş deneyimi kazandı. Ayrıca lisans eğitimi ve stajlar devam ederken okuduğu üniversitede yarı zamanlı idari personellik yaptı. Dört yıllık psikoloji lisans eğitimini onur derecesiyle tamamlayıp “Psikolog” oldu. Lisans bittiğinde, Klinik Psikoloji ve Psikoloji yüksek lisans programlarına aynı anda başladı. Klinik Psikoloji'yi “Borderline Kişilik Bozukluğunda Şema Terapi Uygulamaları” adlı projesiyle tamamlayıp “Klinik Psikolog” oldu. İkinci yüksek lisansında “Y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
whatsapp
Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube