Panik atakta psikoterapi süresi

Panik atakta psikoterapi süresi

Panik atak terapisinde; kişilerin geçmişte aldığı başarısız desteklere ve kaygı sıkıntılarının ne kadar süredir devam ettiğine göre seans sayısını belirliyorum. Örneğin; 10 yıldır panik atak yaşayan önceden gitmediği psikiyatr, psikolog kalmamış bir kişi ile başlanılan terapi genellikle 10-20 seans sürebilmektedir, ancak çok daha kısa süren başarılı terapileri de gerçekleştirmişimdir. Panik atakla yeni tanışmış bir kişiyle ise 4-5 seans yaparak sıkıntılarının son bulduğuna ve geri dönüşlerin olmadığına sıklıkla şahit olmuşumdur. Aslında burada devreye giren dinamik; terapistin bu sıkıntıyı ne kadar tanıdığı yani tecrübesi ve kişinin geçmiş deneyimlerine bağlı olarak terapiye olan inancıdır. Terapiye sadık kalındıktan sonra çözüm oranı çok büyük oranda artmaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı panik atak, kaygı sorunları yaşayan kişilerin erken destek alması sıkıntılarının kalıcı hale dönüşmemesi için büyük önem taşımaktadır. Kişiler panik atakla meşgul olmaya devam etmek yerine uygun ve doğru destek alırlarsa panik ataklar kolaylıkla son bulabilmektedir. 

Panik atak terapisinde danışanların öyküleri detaylandırıldığında altından çok ciddi stres yaratan durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu stres yaratan durumların tespiti yapıldığında ve kişiye özel uygulanan psikoloji metodları uygulandığında kaygı problemleri son bulabilmekte, kişiler kaygılarıyla baş ederek yaşamayı öğrenebilmektedir.

Bu makale 11 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş

Uzm. Psk. Ömürcan Bozkuş, Psikoloji lisans eğitimine ösym burslu olarak başladı. Öğrenciyken psikoloji alanıyla ilgili birçok etkinlik ve eğitime katıldı; dinleyici, konuşmacı ve koordinatör oldu. Lisans birinci sınıftan itibaren stajlara başladı. Özel klinik, kamu kurumları, sivil toplum örgütlerinde adli psikoloji ve klinik psikoloji stajları yaptı; henüz mezun olmadan fazlasıyla iş deneyimi kazandı. Ayrıca lisans eğitimi ve stajlar devam ederken okuduğu üniversitede yarı zamanlı idari personellik yaptı. Dört yıllık psikoloji lisans eğitimini onur derecesiyle tamamlayıp “Psikolog” oldu. Lisans bittiğinde, Klinik Psikoloji ve Psikoloji yüksek lisans programlarına aynı anda başladı. Klinik Psikoloji'yi “Borderline Kişilik Bozukluğunda Şema Terapi Uygulamaları” adlı projesiyle tamamlayıp “Klinik Psikolog” oldu. İkinci yüksek lisansında “Y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
whatsapp
Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
Uzm. Kl. Psk. Ömürcan Bozkuş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube