Gebelikte kabızlık mı çekiyorsunuz?

Gebelikte kabızlık mı çekiyorsunuz?

Gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler; barsak kaslarının gevşemesine ve barsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olmaktadır. Gerekli durumlarda kullanılan demir haplarıda bu durumu daha da kötüleştirebilmektedir.

Gebelikte kabızlık, bazen dönem dönem bazen de tüm gebelik boyunca karşımıza çıkmaktadır.

 

Kabızlık nedeni ile anne adayının ıkınması ve tuvaletini yapmaya çalışması erken doğumu dahi başlatabilmekte ve bu nedenle hamilelikte kabızlığın istenmeyen ve sakınılan bir durum olması gerekmektedir.

Kabızlığı beslenmenizde yapacağınız değişiklikle önleyebilir veya hafifletebilirsiniz. 

 

Kabızlığı Önlemek ve Azaltmak İçin Bunları Yapabilirsiniz...

 ? Günlük sebze–meyva tüketiminizi artırın. Yiyebileceğiniz kabuklu sebze ve meyvaları iyi yıkayarak, kabuklarıyla tüketin. Sadece muzun kabızlığı artırabileceğini de unutmayın.

 

? Haftada 1-2 kez kurubaklagil (kurufasülye, nohut, mercimek) tüketin.

? Yağ tüketimini çok azaltmayın. Unutmayın yiyeceklerdeki ve eyemklere eklediğiniz yağ dışkının yumuşamasına va rahat çıkarılmasını sağlayacaktır.

? Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, tam buğday, tam tahıllı gibi ekmekleri tercih edin.

? Günlük sıvı tüketiminizi artırın. Sıvı tüketimini artırmak için su ile birlikte, çorba, ayran, süt vb. besin öğesi yüksek içecekleri de düşünün.

? Kuru erik, kayısı, mısır, bamya, armut gibi yiyecekler bazı kişilerde laksatif etki gösterebilir. Bu yiyecekleri bol sıvı ile tüketin.

 

? Fiziksel aktivite barsak hareketlerini hızlandırır. Egzersizler düzenli yapılmalıdır. Yürüyüş, yüzme gibi egzersizler doktorunuzun da bilgisi dahilinde gebelikte en rahat yapılabilecek egzersizlerdir.

 

 ? Stres kabızlığı artırabilir. Stresten uzak durup temiz havada zaman geçirmeye çalışın.

 

 

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Yine aynı üniversitenin Beslenme Bilimleri'nde 1998 yılında Master derecesini ve 2005 yılında Beslenme ve Diyetetik alanında doktora derecesini almıştır. 2000-2001 yılları arasında Amerika'da Minnosota Üniversitesi'nde gözlemci olarak çalışmalarda bulunmuş ve çeşitli eğitimlere katılmıştır. 2002-2009 yılları arasında Gençlerbirliği 1. Lig Futbol takımının beslenme danışmanlığını yapmış olan Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, 2013 yılında İstanbul Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü kurucu üyesi olmuştur. 2018 yılında Londra'ya taşınmıştır ve çalışmalarına bu kentte devam etmektedir. ...

Etiketler
Kabızlık neden oluşur
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Yurt Dışı - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube