Uyku apnesi ve obezite ilişkisi

Uyku apnesi ve obezite ilişkisi

Deliksiz uyuduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Ama sabah kalktığınızda dinlenmemiş bir şekilde kalkıyorsanız, yüksek sesle horluyorsanız, gün içerisinde masa başında hatta arabada uyukluyorsanız ve aşırı kiloluysanız, farkında olmadan uyku apnesine sahip olabilirsiniz.


Uyku apnesinde neler oluyor?
Uyku apnesi üst solunum yollarının bir kısmının engellenmesiyle nefes alıp vermenizi engelleyen bir durumdur. Genelde aşırı kilolularda uyku halinde ortaya çıkar. Boğaz kaslarının aşırı rahatlamasıyla birlikte üst solunum yollarının kısmi olarak tıkanması durumudur. Solunumun yollarının kısmen kapanmasıyla uykuda aşırı horlama görülür. Farkında olmadan uykuda solunumuz 5-10 saniye durur. Hatta, bu süre daha uzun sürerek 30 saniyeye kadar çıkabilir.  Daha sonra beyine giden uyarılarla birlikte solunumuz ani bir şekilde başlar ve bu da sizin kısa bir süre uyanmanıza sebep olabilir. Derin uyku gerçekleşmemiş olur ve uykunuzu tam olarak alamazsınız. Bu nöbetler gecede 10 kereden fazla meydana gelebilir.
Alkol almadığınız halde sarhoşluk hissiyle uyanıyorsanız, sabah baş ağrıları oluyor ise, gün içerisinde aşırı yorgunluk, uyku hali ve konsantrasyon eksikliği oluyorsa, sürekli esniyorsanız, dikkat dağınıklığı ve arabada uyumadan dolayı bir kaza geçirdiyseniz; uyku apnesi için potansiyel bir adaysınız diyebiliriz.


Uyku apnesi kimlerde görülür?

Uyku apnesi aşırı kilolu, özellikle karın bölgesi yağlanması daha fazla ve boynunda yağlanma çok olan bireylerde daha çok görülür. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür.


Boyun çevresinde toplanan yağın uyku apnesi görülmesine daha çok sebep olduğu düşünülür. Fakat fazla kilolu olmayıp, tiroit bezlerinin yavaş çalışması, burun yolu tıkanıklığı, gece alkollü içeceklerin tüketimi, sigara kullanımı ve uyku hapları kullanmak gibi risk faktörleri de uyku apnesine sebep olabilir.


Nasıl tedavi edebiliriz?

Kilo vermek ilk olarak yapılması gereken uygulama olmalıdır. Vücuttaki yağ oranı azaltılıp, kas miktarı artırılmalıdır. Verilen kilolarla birlikte uyku apnesinden büyük ölçüde kurtulabilir. Yeterli ve dengeli beslenme koşulları uygulanmış bir diyet programı ile birlikte düzenli fiziksel aktivite önerilmelidir. 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy

Uzm. Dyt. Deniz BERKSOY, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. 4 yıllık lisans eğitimi süresince İzmir Kent Hastanesi, İzmir Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi, Ankara Dışkapı SSK Çocuk Hastanesi gibi Türkiye'nin önde gelen hastanelerinde stajlar yapmıştır. 2008-2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi BESYO Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans derecesini almış ve Uzman Diyetisyen olmuştur. Lisans ve yüksek lisans eğitimi boyunca pek çok seminer ve kongreye katılmıştır. 2008 yılında Ankara - İstanbul - İzmir İllerinde Çalışan Sağlık Personeli’nin Obezite Prevelansı’ başlıklı lisans tez araştırması Japonya’nın Yokohama kentinde ‘15. Uluslararası Beslenme ve ...

Uzm. Dyt. Deniz Berksoy
Uzm. Dyt. Deniz Berksoy
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube