RAMAZANIN YARISINA YAKLAŞIRKEN BESLENME…

Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
15 Haziran 201689 görüntülenme
Randevu Al
RAMAZANIN YARISINA YAKLAŞIRKEN BESLENME…

Ramazan ayının yarısına yaklaştığımız şu günlerde,  kilo almaya başladığımızı veya verdiğimizi hissetmiş ve hala bir beslenme düzeni oturtamamış olabiliriz.

17 saat gibi uzun bir açlık sonrasında yediğimiz yiyecek ve içeceklerin çeşidi kadar, miktarı ve yeme sıklığı çok önemlidir. Problemlerimizi azaltmak ve daha kolay oruç tutmak için menü üzerinde sizlere küçük öneriler…

İftar; 2 bardak su ile orucumuzu açalım, çok hızlı su içmeyelim.  

2 hurma, 2 zeytin, Yarım kibrit kutusu peynir, 1 tatlı kaşığı reçel, 1 avuç içi büyüklüğünde pide, 2 kepçe çorba

Her zaman az miktardaki iftariyelik sonrası çorba tüketmek sindirim problemlerimizi azaltır.Çorbalarımızı çok yoğun ve yağlı çorbalardan seçmeyelim.

Orucumuzu açtıktan sonra küçük bir ara vermek, hem doygunluğunuzu artıracak hem de midemizin sıkıntı yaşamasını önleyecektir. İdeali; orucu açtıktan sonra ana yemeği tüketmek için 30 dakika beklemektir.

1 porsiyon Izgara veya fırında tavuk  Ramazanda kızartmalardan kaçınalım.

Haşlama sebze garnitür

1 porsiyon bulgur pilavı

Salata

Ara öğünAna yemeğimizi yedikten 1-1.5 saatte bir yatana kadar, ara öğün tüketmelisiniz. Bu sayede metabolizmanız çok daha iyi çalışacaktır.

1 porsiyon meyve

1 küçük kase leblebi veya 2-3 galeta veya 4-5  grissini

Yatmadan önce;  1 porsiyon meyve

1 küçük probiyotik yoğurt- içinde 1 tatlı kaşığı yulaf, 1 tatlı kaşığı keten tohumu

Sahur; 1 yumurta, 1-2 kibrit kutusu kadar peynir, 2 tam ceviz, 1 dilim karpuz, 4-5 zeytin, domates, salatalık, biber, 1 bardak süt

İftarla sahur arasında en az 2 litre sıvı tüketmeye çalışalım. İdrar rengimizin renksiz olması vücudumuzdaki su miktarının yeterli olduğunu gösterir.

Canımız tatlı istediğinde güllaç, sütlü tatlılar ve dondurmayı tercih edelim. Ağır tatlılardan kaçınalım.

Yrd. Doç. Dr. Diyetisyen Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Etiketler

Ramazan ayında neden kilo alınıyor?Oruç tutanların beslenmesiRamazan ayında sağlımızı korumak içinRamazan ayında doğru beslenmekRamazan ayında öğün saatleri ne olmalıdırRamazan ayında bunlara dikkat

Yazar Hakkında

Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Yine aynı üniversitenin Beslenme Bilimleri'nde 1998 yılında Master derecesini ve 2005 yılında Beslenme ve Diyetetik alanında doktora derecesini almıştır. 2000-2001 yılları arasında Amerika'da Minnosota Üniversitesi'nde gözlemci olarak çalışmalarda bulunmuş ve çeşitli eğitimlere katılmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır