Gebelik ve astım!

Gebelik ve astım!

Gebeliğin astımınıza etkisinin nasıl olacağı önceden tahmin edilemez. Daha iyi, daha kötü olabilir veya hiç değişmez.Bazen astım üçüncü trimestirde veya doğum sırasında daha kötüleşebilir. Orta derece ile ciddi astımı olan kadınlarda gebelik ve doğum sırasında astım atağı riski artar. Gebelikte astımınızın iyi kontrol edilmesi problemleri azaltmak için çok önemlidir.

İyi kontrol edilmemiş astım hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit eder. Ciddi astım atağında annenin kanındaki oksijen miktarı azalır. Bu da fetusa giden oksijen miktarının azalmasına yol açarak fetusun kilo alımını azaltır.Bu yüzden gebe kadının akut astım atağı sırasında oksijen tedavisi alması gerekir.Doktorunuz ayrıca akciğer fonksiyon testleri ve arteryel kan gazlarını da isteyebilir.Çoğu kadın gebelik sırasında ilaç alma konusunda rahat değildir. Fakat astımınız varsa hastalığınızın kontrolü çok önemlidir.Hamile kaldıysanız astım ilaçlarınızı bırakmayınız.

Gebelikte astım ile ilgili bazı bilgiler; 

- Hastalığınızın kontrolü için doktorunuzla gebelikteki en uygun ilaçları danışın.

- İlaçlarınızı doktorunuzun söylediği şekilde kullanın.

- Tedaviye rağmen astımınız kötüye gidiyorsa doktorunuza haber verin.

- Astım atağını tetikleyen sigara dumanı,toz,hayvan tüyleri gibi allerjenlerden uzak durun.             

Grip döneminde (ekim ile mart ayları arasında) üç aylıktan fazla gebe olacaksanız grip aşısı yaptırınız.                                                                                           

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube