Doğum kontrolde spiral

Doğum kontrolde spiral

Spiral yaygın şekilde tercih edilen geri dönüşümlü doğum kontrol yöntemidir. Uygun şekilde ve uygun kişilere takıldığında güvenli bir korunma yöntemidir. Gebelikten koruma oranı %98 civarındadır. Uzun süreli maliyeti düşük olup takılınca etkisi hemen başlayıp çıkarılınca hemen sona erer.

Spiral takmak uzmanlık isteyen bir iştir. Takıldıktan sonraki ilk adet kanamasından sonra mutlaka muayene ile yerinde olup olmadığı tespit edilmeli, eğer sorun yoksa yılda bir kez kontrolü yapılmalıdır.

Ria ilişki sırasında partnerinizce hissedilirse (normalde hissedilmez) yerinden kaymış demektir ve koruyuculuğu ortadan kalkmış demektir.

Ria kullanırken adet gecikmesi, şiddetli kasık ağrısı, ateş, titreme, kötü kokulu akıntı, adet kanamasında artma ve ara kanama olursa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.

Ria doğum sonrası en erken 6. haftada takılır. 

Etki mekanizması

   Rahim içi (endometrium) lökositoz sonucu implantasyona (embriyonun yerleşmesi) engel olur.

   Bakır iyonları spermisid etki yapar.

  Yabancı cisim reaksiyonuna bağlı prostoglandin salınımı sonucu  arteriyollerde vazokonstriksüyon ve tubal hareketlerde bozukluklar olur.

Kontraendikasyonları

   Gebelik

   Açıklanamayan menometrorajiler (anormal uzun ve ara kanamalar)

   Büyük myom

   Uterus anomaliler (bikornu, arkuat..)

   Tekrarlayan genital enfeksiyonlar (pelvik inflamatuar hastalık pid)

   Hipoplazik uterus (histerometri 5.5 cm den küçük)

   Bakır alerjisi

   İmmün supresyon

Yan etkileri

  Kanama bozuklukları

  Genital enfeksiyon (endometrit, salpanjit…)

  Ria atılması

  Perforasyon (rahim delinmesi)

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İrfan Tarhan

Op. Dr. İrfan Tarhan, 1968 yılında Mersin'in Gülnar ilçesinde doğdu. İlkokul eğitimini Konya Akşehir'de ortaokul eğitimini ise Anamur'da tamamlamasının ardından lise eğitimini 1981 ile 1985 yılları arasında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamladı. Dr. Tarhan, tıp eğitimini 1985 ile 1992 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde tamamladı. İhtisasını ise Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında 1992 ile 1996 yılları arasında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sürdürdü, 1997 yılının Ocak ayında da uzman doktor unvanını aldı. Dr. Tarhan, 1997 ile 2000 yılları arasında Zübeyde Hanım Doğum Evi'nde çalışırken Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Hastanesi'nde de askerlik hizmetini tamamladı. Kendisi 2000 yılından itibaren Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanes ...

Etiketler
Spiral nasıl uygulanır
Op. Dr. İrfan Tarhan
Op. Dr. İrfan Tarhan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube