Gebelik kayıpları her yıl artış gösteriyor

Gebelik kayıpları her yıl artış gösteriyor

Üç ya da daha fazla sayıda gebeliğin erken dönemde (20 hafta öncesi) kaybedilmesi tekrarlayan gebelik kayıpları olarak adlandırılır. Üreme çağındaki kadınlarda tekrarlayan düşük sıklığı %1 oranındadır.

    Klinlik olarak tanısı konmuş gebeliklerin yaklaşık %20 si düşükle sonuçlanmaktadır.

Ve bu düşüklerin %60-80i gebeliğin ilk 12.haftasında gerçekleşmektedir. Çeşitli nedenlerle gebelik yaşının etkilenmesi (Anne için 35 yaş üzeri baba için 40 yaş üzeri) çağın hastalığı şişmanlık oranındaki artış, sigara kullanımı, çevresel etkenler (ilaç, kimyasal maddeler, radyasyon) nedeniyle son yıllarda gebeliği kayıpla sonlanan kadın sayısı artmaktadır.

 Tekrarlayan gebelik kayıplarının çeşitli nedenler vardır. Tüm tetkikler yapılsa da %50 oranında neden tespit edilemez.

 Genetik nedenler Anne babada kromozom anomolisi olmamasına rağmen erken dönemdeki gebelik kayıplarında bebeğe ait kromozomal bozukluklar görülebilmektedir.

Endokrin nedenler Hipotroidi TGK olgusunda sık görülür. Diabetik hastalarda kan şekerinin ayarlanmaması. Polikistik Over Sendromu erken gebelik kayıplar için risk faktörüdür.

  PIHTILAŞMA BOZUKLUĞU (Trombofili)

  Trombofili yani pıhtılaşma eğiliminin artması da tekrarlayan düşüklerde önemlidir.

  Pıhtılaşma saptanan kadınlarda düşük doz aspirin ve kan sulandırıcılar doktor kontrolünde verilir.

   RAHİME AİT ANATOMİK NEDENLER

Rahimiçi septum, doğumsal şekil bozuklukları, .myomlar, küretaj sonrası yapışıklıklarda

tekrarlayan düşük RİSKİNİ arttırır. En sık görülen neden Myomlardır.

Hamile kalmadan önce operasyon gerekenlerdir.

            Bir düşükten sonra gebeliğin canlı doğumla sonuçlanma olsılığı %80 iki ardışık gebelik kaybından sonra %70 üç ardışık gebelik kaybndan sonra %50dir. Bir düşük sonrası ayrıntılı inceleme gerekmeyebilir. Ancak iki ardışık düşük sonrası mutlaka gerekli tetkikler yapılmalı ve gebe kalmadan önce tedavi bırakılmalıdır.

Bu makale 12 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Neslihan Gürbüz

Op. Dr. Neslihan GÜRBÜZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Tıpta uzmanlık sınavında ilk 50'ye girmiştir. İhtisasını ise, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1999 - 2013 Yılları arasında Central Hospital'de kendi bünyesi içerisinde Batı Anadolu Mersinli Tıp Merkezi ve Karşıyaka Tıp Merkezi'nde hasta kabulü yapan Op. Dr. Neslihan GÜRBÜZ, yerli ve yabancı dergilerde yayınlanmış bir çok makale sahibi olup,  ulusal ve uluslararası bir çok mesleki gelişim eğitim programını başarıyla tamamlamıştır. Op. Dr. Neslihan GÜRBÜZ, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan Batı Anadolu Tıp Merkezi'nde ve Özel Batı Anadolu Central Hospital'de devam etmektedir. ...

Etiketler
Düşük
Op. Dr. Neslihan Gürbüz
Op. Dr. Neslihan Gürbüz
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube