Gastrik by-pass operasyonu sonrası beslenme

Gastrik by-pass operasyonu sonrası beslenme

Gastrik by- pass ameliyatı sonrasında oluşturulan yeni mide kesesi yaklaşık 100 ml gıda alabilecek kapasiteye sahiptir. Mide kesesinin iyileşmesini sağlamak için dört hafta boyunca sulu-yumuşak ve püre haline getirilmiş gıdalar alınmalıdır. Cerrahi müdahaleden sonra, beslenmenin iki amacı vardır; ameliyat sonra doku iyileşmesinin ve kilo kaybı sırasında yağsız kas kitlesinin korunmasının desteklenmesi için, enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasını sağlamaktır. Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliği kilo kaybı için esastır.

1.AŞAMA: Açık Sıvı ( Berrak) Diyet

Berrak sıvı diyet ameliyat sonrası 1-2 gün boyunca verilir. Azar azar ve sık aralıklarla bir yemek kaşığı ile her saat ortalama 100 ml sıvı verilmelidir. Sıvının miktarı ağırlıklı olarak su olmalı ama beraberinde; berrak tanesiz ve unsuz (az yağlı) et suyu, tavuk suyu, şekersiz-tanesiz kompostolar, açık-şekersiz bitki çayları (ıhlamur, rezene, papatya),elma suyu, portakal suyu tüketilebilir. Berrak sıvıları tolere edebiliyorsanız bir sonraki gün yarı sıvı diyete geçebilirsiniz.

2.AŞAMA: Tam Sıvı Diyet

Tam sıvı diyet ameliyat sonrası 2.-14.gün boyunca verilir. Berrak sıvı diyette önerilen bütün içecekler, light ayran, yağsız süt, light kefir, sulu kıvamda yoğurt ve ya probiyotik yoğurt, süzülmüş(az posalı) çorbalar, sıvılarla birlikte toz protein destekleri tüketilmelidir. Sıvıları, küçük miktarlarda tüm güne yayarak tüketmek çok önemlidir. Özellikle gazlı içeceklerden     ( kola, fanta, soda, gazoz) ve yüksek kalorili meyve sularından uzak durmalıyız. Mide hacminizin hiçbir zaman eskisi gibi olmadığını unutmayın! Mideniz gerginlik hissettiğinde beslenmeye ara vermelisiniz.

Dumping sendromunun önlenmesi:

Aşırı yağlı ve şekerli, yüksek kalorili yiyecek ve içecekleri tüketmemeliyiz.

Şeker , gofret, çikolata, şekerleme ve yüksek kalorili paketli yiyecekler

Reçel, bal, pekmez, marmelat

Şeker içeren aramolı içecekler, hazır meyve suları

Pasta, börek, çörek, kek, donat

Alkollü içecekler

Kızarmış gıdalardan uzak durunuz.

Ameliyattan sonraki ilk birkaç haftada çocuklar için olan şurup formunda ya da çiğnenebilir vitamin-mineral desteklerini kullanın. Daha sonra isterseniz tablet formundaki multi vitaminlere geçebilirsiniz.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Gastrik bypass nedir
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube