Kapalı yöntem safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır? (laparoskopik)

Kapalı yöntem safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır? (laparoskopik)

Hasta anestezi ile uyuduktan sonra göbek altından  yaklaşık 1cm lik bir kesi yapılır. Buradan görüntülü trochar denilen kamera ile geçtiğimiz karın duvarı katlarını görmemize yarayan boru gibi bir alet ile karına girilir ve karın içi karbondioksit gazı ile şişirilir. Böylece karın içinde laparoskopi aletlerinin kullanılabileceği bir ortam ve boşluk yaratılmış olur. Karbondioksit gazı kullanılmasının sebebi bu gazın yanıcı olmaması, ve karın zarından kolaylıkla emildikten sonra akciğerlerden solunum yolu ile kolayca atılabilmesidir.

Göbekteki trokar teleskop için kullanılır. Yani Kamera orada durur ve tüm ameliyat sahası izlememize yardımcı olur. Teleskobun ucunda lamba bulunmaz bunun yerine ışığı çok güçlü lambaların (yüzlerce watlık) kullanıldığı soğuk ışık kaynağı denen cihaz kullanıyoruz. Soğuk ışık kaynağında üretilen ışık bir fiberoptik kablo yardımı ile teleskopa aktarılır. Yani ışık bu kablo aracılığı ile lambadan teleskoba taşınır. Aynı şekilde teleskop içindeki fiberoptik kablolar görüntüyü teleskobun ucundan, teleskobun arkasına bağlı olan kameraya aktarır. Kamera da bir elektrik kablosu aracılığı ile görüntüyü monitöre yani televizyon ekranına aktarır.

Göbek altındaki kamera için açılan delikten başka diğer aletlerin kullanılacağı iki ya da üç delik daha açılır. Diğer deliklerin yerleri, orta hatta ve  karnın sağ tarafındadır. Bu aletleri karın içinde küçücük eller olarak kullanmaktayız, istediğimiz damarı hazırlayıp, istediğimiz yere dikiş atabilmekteyiz.Yine bu aletler yardımı ile safra kesesi tutulur uygun yöntemlerle safra kanalını ve safra kesesinin atar damarını bulup önce iki sıra bağlayıp sonra kesmekteyiz. Daha sonra da safra kesesi karaciğere yapıştığı yerden laparoskopik makas, koter gibi aletler yardımı ile ayrılır.

Karın içinde serbest kalan safra kesesi 1cm lik delikten dışarıya çıkartılır.

Kese çıkarıldıktan sonra karındaki gaz boşaltılır ve trokarlar çıkarılır. İnsizyonlar birer ikişer dikişle kapatılır. Genellikle dren konmaz. Ameliyat ortalama olarak 30-60 dk sürerAmeliyat sonrası birkaç saat hafif ağrı olur sonra pek ağrı beklenmez, aynı gün akşam sulu gıda tüketilebilir, hasta genellikle ertesi gün taburcu edilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar

Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitenin Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda yaparak Genel Cerrahi uzmanı olmuştur.

Üst Gastrointestinal Sistem Endoskopisi ve Kolonoskopi ve Periferik Vasküler Cerrahisi (Damar Cerrahisi) eğitimi gibi bir çok eğitim programına katılmış olan Op. Dr. Bilgehan Çağdaş SONBAHAR, mesleki çalışmalarına Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Safra kesesi
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Op. Dr. Bilgehan Çağdaş Sonbahar
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube