Diyetle ilk 2 aydaki başarı uzun vadeli başarıyı belirliyor!

Diyetle ilk 2 aydaki başarı uzun vadeli başarıyı belirliyor!

Başlangıçtaki Kilo Kaybı Uzun Vadeli Başarıyı Belirliyor!

Yeni bir çalışma, yoğun yaşam tarzı değişikliklerine rağmen yeterli kilo veremeyenleri erkenden saptamaya ve uzun vadeli başarı için kanıta dayalı tedavi seçenekleri ile onları desteklemeye yardım edecek bulgular sunuyor.

Look AHEAD adı verilen çalışmada, hastaların sıkı bir diyet ve yaşam tarzı değişikliğinden oluşan çabalara ilk iki ayda verdikleri yanıtın, uzun vadeli başarıyı da belirlediği saptandı. Obesity dergisinde yayınlanan çalışmada tedavinin ilk iki ayında verilen kilo ile, uzun vadeli (ilk tedaviden 8 yıl sonra) sağlanan kilo kaybı arasındaki ilişki araştırıldı.

Bu çalışma, eğer hastalar yoğun bir tıbbi tedaviyle ilk 2 ayda başarılı bir sonuç alamıyorlarsa, uzun vadede de bu yaklaşımla başarılı olamayacaklarını gösteren ilk bilimsel çalışmadır. Bu sonuçlar, klinisyenleri ilk iki ayda başarılı kilo kaybı sağlayamayan hastaların tedavisinde et tedavi seçenlerini değerlendirmeye yönlendirmelidir. Bu süre, obezite cerrahisi başta olmak üzere, diğer seçeneklerin gerekli olup olmadığını belirlemek için anahtar önemdedir.

Look AHEAD çalışması Amerika’nın sadece diyet ve egzersiz ile kilo kaybını araştıran en geniş çalışmasıdır. Daha önceki veriler, yoğun yaşam tarzı değişiklikleri ile uzun süreli kilo kaybının mümkün olabileceğini göstermiştir. Yeni bulgularsa, klinisyenlere bu yaklaşıma ilk aylarda iyi yanıt alınamayan hastalarda kanıta dayalı diğer tedavi seçeneklerinin önerilmesi gerektiğini göstermiştir.

Look AHEAD çalışmasında Tip 2 diyabeti olan, BMI 25 ve üzerinde, 45-76 yaş aralığındaki 2290 katılımcı incelenmiştir. Bütün katılımcılar yoğun bir yaşam tarzı değişim programına alınmış, sık sık düzenlenen toplantılar, kişiye özel fiziksel aktiviteler ve diyet seçenekleri ile desteklenmişlerdir. İlk bir yıl çok yoğun sürdürülen bu program, 2-8 yıl arasında anlamlı şekilde azalmıştır. Araştırmacılar ilk 1-2 ayda daha fazla kilo kaybı sağlayanların, 8 yıllık süreçte de daha fazla kilo kaybını sürdürdüğünü saptamıştır.

Daha spesifik olarak, ilk bir ayda % 2-4 kayıp sağlayanlar, 4. Yılda 1.62, 8. Yılda 1.28, % 4’ün üzerinde kayıp sağlayanlarsa 4. Yılda 2.79, 8. Yılda 1.77 kat daha fazla başarı sağlamışlardır.

Bu bulgulara göre, bu tür programların başlangıcında düşük kilo kaybedenler daha yakından takip edilmelidir. Bu dönemde başarılı olamayan hastalara desteğin sürdürülmemesi, sürtüşmelere ve gelecekteki kilo kontrol çabalarına ilginin azalmasına yol açabilir.

Özet olarak, tüm hastalara uygun tek bir obezite çözümü yoktur. Bu yeni çalışmanın bulguları, tıbbi tedaviler ve diyetle erken dönemde başarılı olamayan hastaların, eğer kriterleri uyuyorsa obezite cerrahisini daha erken düşünmelerinin uzun vadeli başarıyı arttıracağını göstermektedir. Bu grup hastalar için obezite cerrahisi son çare değil, tek çaredir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube