Fiziksel aktivite neden önemlidir?

Fiziksel aktivite neden önemlidir?

FİZİKSEL AKTİVİTE NEDEN ÖNEMLİDİR?

Fiziksel olarak aktif olmak; daha uzun, mutlu ve sağlıklı yaşamak için anahtar unsurdur. Fiziksel aktivite stresi azaltmaya yardım etmekte, kendisini iyi hissetmesini sağlamaktadır. Ayrıca fiziksel aktivite; sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmak, bu ağırlığı korumak ve kronik hastalık risklerini azaltmaya da yardımcı olmaktadır.

Fiziksel aktivitenin yararları aşağıda belirtilmiştir:

* Kendine güveni artırır, iyi hissetmeyi sağlar,
* Fitness düzeyini artırır,
* Kemiklerin, kasların ve eklemlerin korunması ve geliştirilmesini sağlar, sakatlanma-yaralanma riskini azaltır,
* Kasların güç ve dayanıklılığını geliştirir,
* Esnekliği artırır, postürü düzeltir,
* Ağırlık kontrolüne yardımcı olur,
* Sağlıklı vücut ağırlığına ulaşma ve korumaya yardımcı olur,
* Kalp hastalığı, kolon kanseri ve tip 2 diyabet riskini azaltır,
* Kalp krizi geçirmiş bireylerde, 2. kez kalp krizi görülme riskini azaltır,
* Total kolesterol ve trigliserit düzeylerini azaltır, iyi kolesterol olarak bilinen yüksek dansiteli lipoproteini (HDL) azaltır,
* Hipertansiyon gelişme riskini azaltır,
* Hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncının düşürülmesine yardımcı olur,
* İnsüline bağlı olmayan (tip 2) diyabetes mellitus gelişme riskini azaltır,
* Kolon kanseri riskini azaltır,
* Felç olma riskini azaltır,
* Kan basıncının kontrol edilmesine yardımcı olur,
* Depresyon ve anksiyeteyi azaltır,
* Stresi azaltır,
* Yaşlı bireylerin daha güçlü olmasını sağlar, ayrıca bu yaş grubunun çok yorulmadan ve düşmeden daha iyi hareket etmesine olanak tanır.

Fiziksel aktivite ve beslenme daha iyi bir hayat için birlikte düşünülmelidir. Aktif olmak daha fazla kalorinin yakılmasını sağlar. Kişinin yaşına göre metabolizması düşükse enerji dengesini koruyabilmek için daha fazla hareket etmesi ve daha az yemesi gerekmektedir.

Bazı tip fiziksel aktiviteler özellikle yararlıdır.

Aerobik aktiviteler: Kalp atımı ve nefes alıp verme hızlanır ve bu aktiviteler kalp ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını sağlar. Örnek: Tempolu yürüme, hafif koşu vb.

Direnç, kuvvet geliştirici ve ağırlık taşıma aktiviteleri: Yer çekimine karşı çalışan kaslar ve kemiklerin korunması ve geliştirilmesini sağlar. Örnek: Çocuğu kucakta taşıma, ağırlık kaldırma vb.

Denge ve streçing aktiviteler: Fiziksel denge ve esnekliğin artırılmasını sağlayan bu egzersizler sakatlık risklerini azaltır. Örnek: Hafif esnemeler, dans, yoga, tai chi, pilates vb.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Yine aynı üniversitenin Beslenme Bilimleri'nde 1998 yılında Master derecesini ve 2005 yılında Beslenme ve Diyetetik alanında doktora derecesini almıştır. 2000-2001 yılları arasında Amerika'da Minnosota Üniversitesi'nde gözlemci olarak çalışmalarda bulunmuş ve çeşitli eğitimlere katılmıştır. 2002-2009 yılları arasında Gençlerbirliği 1. Lig Futbol takımının beslenme danışmanlığını yapmış olan Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, 2013 yılında İstanbul Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü kurucu üyesi olmuştur. 2018 yılında Londra'ya taşınmıştır ve çalışmalarına bu kentte devam etmektedir. ...

Etiketler
Egzersiz
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Yurt Dışı - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube