Fizik tedavi nedir?

Fizik tedavi nedir?

Fizik tedavi, fiziksel ve fonksiyonel bozuklukların rahatlatılmasında kullanılan bir yöntemdir. Vücuda haricen uygulanan sıcak, soğuk uygulamalar, elektrik akımları, egzersiz ve masaj ile ağrıyı kesmeye yönelik uygulamaları içerir. Fizik tedavisi şeklinde halk arasında bilinen fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, ağrıyı kesmeye yönelik uygulamaları içeren kas ve iskelet sistemindeki rahatsızlıklarda ya da yaralanmalarda uygulanan yöntemlerdir. Rehabilitasyon ile doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan, sonradan kaybedilmiş hareketsel kısıtlanmalar ele alınır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile tüm kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, romatizmalı hastalıklar, ağrılı durumlar, sinir sıkışmaları, inme ve serabral palsi, eklem sertliği ve katılığı, kırık ve travma gibi hastalık ve durumların akut ve kronik durumları ile ilgili çözüm önerileri sunulmaya çalışılır. 

Fizik Tedavi Uygulamaları nelerdir?

Fizik tedavi, hastalığın durumuna göre uygun biçimde planlanır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, tıbbi ve cerrahi tedavisi mümkün olmayan birçok hastalıkta ve kronik ağrılı durumda, fonksiyonel kısıtlılıkta etkili bir tedaviye yardımcı olur. Fizik tedavi doktoru ile başlayan süreç, fizyoterapist ile devam eder. Fizik tedavi fizyoterapist süreci uygun bir program ile yürütülmeli. Rahatsızlıklara göre soğuk tatbiki, yüzeysel ısı ve derin ısı uygulamaları, elektroterapi, hidroterapi, manuel terapi, mekanoterapi, egzersiz, GTOS terapi gibi yöntemler kullanılır. Fizik tedavi Aksaray bağlamında meseleyi ele aldığımızda bu yöntemlerin pek çoğu uygulanır. 

Fizik tedavi kimlere uygulanır?

Fizik tedavi; omuz, kol, bacak, ayak, el, bilek eklemlerive çevresi dokular, sırt, bel ve boyun gibi bölgelerde değişik nedenlerden kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluğu yaşayanlar için uygulanır. Başta ameliyatlar olmak üzere bazı cerrahi müdahaleler sonrasında kaslarda güçsüzlük, eklemlerde sertleşme, fonksiyon kısıtlılığı gibi durumlarda da fizik tedavi uygulanabilir. Beyin ve sinir hasarları sonucunda gövde, kol ve bacaklarda tam veya kısmi felç geçirenlerde fizik tedavi yöntemleri sıklıkla uygulanır. Fizik tedavi ücretleri, uygulanacak yöntemin niteliğine, süresine, hastanın yaşına ve fizik tedavi rehabilitasyon merkezinin ücretlendirme politikasına göre değişiklik gösterir. Fizik tedavi günümüz rahatsızlıklarında pek çok rahatsızlık noktasında çözümler sunmaya devam ediyor. 

Bu makale 19 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Muhammed Buğra Baysal

Etiketler
Serebral palsy
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Aksaray - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube