Boyun ağrısı nedenleri

Boyun ağrısı nedenleri

Boynumuz, başımız ile vücudumuz arasındaki bağlantıyı sağlar. Başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar ve başımızın birçok yöne doğru rahat hareket etmesine olanak verir. Kafamızdan gövdemize doğru geçen büyük damarları, omuriliği, kola giden sinirleri korumak en asli görevleri arasındadır. Bundan dolayı boynumuz akut ya da mesleksel ağrılara açıktır. 

Boyun ağrısı çok yaygın görülen bir sağlık problemini oluşturmakta ve her cinsiyette ve yaşta insanda görülebilmektedir. Günümüzde özellikle masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı görülme olasılığı çok yüksektir. Boyun ağrısı görülme oranı yaşın ilerlemesiyle birlikte artış göstermektedir. Günlük yaşamımızdaki gerilimler ve iş hayatımızdaki stresler boyun ağrısını arttırır. Boyun ağrısıyla beraber sırt-omuz ağrısı, ellerde uyuşma, baş dönmesi, dengesizlik ve baş ağrısı görülebilir. Boyun problemleri geçirilen bir kazadan sonra beklenmedik bir halde ortaya çıkabilir.

Boyun Ağrısına Neden Olan Faktörler

Boyun ağrısı, omurganın eklem ve kemik yapılarından kaynaklanacağı gibi kas, bağlar ve sinirler gibi yumuşak dokulardan da kaynaklanabilir. En sık görülen boyun ağrısı nedenini yumuşak dokudaki zorlanmaların oluşturduğu görülmektedir. 

Ayrıca doğru olmayan pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık kullanma ve kötü seyahat şartları da boyun tutulmasına sebep olabilir.

Boyun Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Ağrılı ve tutuk olan boyun, hiçbir özel tedavi yapılmasa da birkaç gün - birkaç hafta içinde daha iyi hale gelebilir. Genellikle gereken tek şey mümkün olduğunca rahat bir pozisyon sağlamaktır.

 Fizik Tedavi Uygulamaları

Fizik tedavi uygulamalarında kullanılan sıcak uygulaması ve masaj ile kasları gevşetip, ağrıyı rahatlatıcı bir etki yaratmaktadır. Fizyoterapistler, elektrik akımları, ısıtıcı ajanlar, traksiyon gibi tedaviler uygulayabilir. Boyunluk kullanılması da, boyun hareketlerini kısıtlayarak, eklem ve kasların dinlendirilmesine ve ağrının hafifletilmesine yardımcı olur. 

Ayrıca GTOS Terapi uygulamaları ile ağrısız, iğnesiz ve ışınsız olarak ağrıyan noktaların tedavisi mümkündür.

Boyun Ağrısından Korunmak İçin Faydalı Tavsiyeler

Asla ağır cisimleri kaldırmayın, çekmeyin, itmeyin ve taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün ve o şekilde taşıyın.

Başınızla kesinlikle yük taşımayın. Baş seviyesinin yukarısına doğru yük kaldırmayın.

Boynunuzu sürekli öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmamaya özen gösterin.

Telefonu konuşurken telefonunuzu boyun-omuz arasına sıkıştırmayın.

Otururken sırtınızı düz tutarak dik oturun ve yaslanın.

İhtiyaç dahilinde boyun kıvrımınıza uyan boyun yastığı ile boynunuzu takviye edebilirsiniz.

Yatak dışında boynunuzu düşürürcesine uyuya kalmayın.

Aşırı yüksek yastık kullanmamaya dikkat edin.

Çalışma şartlarınızı ve koşullarınızı iyi düzenleyin.

Özellikle bilgisayar ve masa başında çalışıyor iseniz 30 dakikada bir pozisyon değiştirmenizde faydalı olacaktır.

Bu makale 10 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Muhammed Buğra Baysal

Etiketler
aksaray
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Aksaray - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube