Serebral palsi nedir? serebral palsi’nin nedenleri nelerdir? serebral palsi tedavisi

Serebral palsi nedir? serebral palsi’nin nedenleri nelerdir? serebral palsi tedavisi

Serebral Palsi, bebeklikte ya da çocukluk çağının başlarında ortaya çıkan ve vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu kalıcı şekilde etkileyen fakat zaman içinde kötüleşme sergilemeyen bir dizi nörolojik bozukluktan herhangi birini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Serebral Palside ana sorun motor- kontrol bozukluğudur. Denge bozukluğu ve adalelerdeki kasılmadan dolayı çocuk hareketlerini tam olarak kontrol edemez. Her 400 doğumda 1 görülür. Ülkemizde yapılan çalışmalarda bu oran 150 çocukta 1 şeklindedir.

Serebral Palsi’nin Nedenleri Nelerdir?

Doğum öncesi: Anneye ait bazı hastalıklar, ilaç, alkol, uyuşturucu kullanımı ve enfeksiyonlar

Doğum sırası: Düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve beynin bir süre oksijensiz kalması

Doğum sonrası: Şiddetli sarılık, beyin enfeksiyonları, kalbin durması veya havaleler sırasında beynin oksijensiz kalması

Hafif durumlarda Serebral Palsiyi anlamak mümkün olmayabilir. Daha sonraki aylarda annenin bebeği yakından incelemesi önemlidir. 3 aylıkken başını tutamayan, 6 ay civarında oturamaya, 8. ayda dönemeyen, 18 aylıkken hala yürüyemeyen çocuklarda düşünülmelidir. Böyle bir durumda bir an önce bu konuda uzman bir hekime başvurmak önemlidir. Eğer tedavi başlamazsa adalelerde kasılma ve sertleşmeler gelişir. Daha sonrasında ise eklemlerde sakatlıklar oluşur ve hareket kabiliyeti gittikçe ortadan kalkmaya başlar.

Erken tanı ve rehabilitasyonun erken başlaması bu açıdan çok önemlidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Serebral Palsi hastalığı olan çocuğun gelişiminde çok önemli rol oynar. Özellikle Serebral Palsi hastalığı olan bebek ve yeni yürümeye başlayan çocukta veya cerrahi müdahale öncesi ve sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyon ve psikolojik destek büyük önem taşımaktadır.

Serebral Palsi tedavisi

Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılır, bakımı kolaylaştırılır. Her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca uzay terapisi, hidroterapi, vücut ağırlığı destekli yürüme Bandı eğitimi, birebir fizyoterapist eşliğinde eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme egzersizleri, Son teknoloji yürüme ve denge cihazları eşliğinde tedavi programları, kinezyo-bantlama, gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına bu konuda deneyimli bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı hekim karar vermeli ve çocuğunuzdaki gelişmeleri takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.

Serebral palsili çocukların rehabilitasyon programları yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenir. Serebral palsili çocuğun tedavi ve rehabilitasyonunda; fizik tedavi, konuşma terapisi, özel eğitim uygulamaları, ortez ve protez uygulamaları, farmakolojik uygulamalar (medikal tedaviler, botox uygulamaları ) ve cerrahi uygulamalar yer alır.

Bu makale 4 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Muhammed Buğra Baysal

Etiketler
Serebral palsy
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Fzt. Muhammed Buğra Baysal
Aksaray - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube