Estetik meme dikleştirme ameliyatı

Estetik meme dikleştirme ameliyatı

Bir kadının memeleri, yaşlanmanın, kalıtımın, yer çekiminin, hamileliğin, emzirmenin veya kilo kaybının doğal etkileri nedeniyle sarkabilir. Memeye daha diri bir şekil vermek ve sarkık veya hacim ve sıkılığını kaybeden göğüslere dikleştirmek için mastopeksi de adı verilen göğüs dikleştirme estetik ameliyatı yapılır. Bu meme cildi üzerinde ve çevresindeki fazla deriyi ortadan kaldıran ve sıkan, daha genç bir görünüm kazandıran bir estetik meme ameliyatıdır. Bu işlemin amacı memeyi dikleştirmek ve sıkılaştırmaktır. Boyutu artırmak isteyen hanımlarda hacim eklemek için ameliyat sırasında meme protezleri kullanılır. Estetik meme dikleştirmede amaç memenin özelliklede ucunun doğal olarak öne ilerlemesi ve daha yüksekte yerleşmesidir.

Estetik Meme dikleştirme ameliyatı ile memede ne yapılabilir?

Estetik meme dikleştirme ameliyatı, fazla ve gevşek deriyi çıkararak memeyi destekleyen dokuları gererek daha genç bir görünümle göğüsleri yeniden canlandırır. Estetik meme dikleştirme ameliyatından sonra memeler ve uçları yükselir ve dokunulunca daha sıkı hissedilir. Estetik meme dikleştirme ameliyatı ayrıca, gergin veya sarkmış olabilecek meme ucunu çevreleyen koyu tenli areola denilen cildin boyutunu azaltabilir ve yerini değiştirebilir. Estetik meme dikleştirme ameliyatından sonra meme büyüklüğü değişmez. Bununla birlikte, memelerin üst kısmının doluluğunu ve yuvarlaklığını artırır. Ama estetik meme dikleştirme ameliyatı ile beraber bir protez konularak büyüklüğü artırılabilir.

Estetik meme dikleştirme ameliyatı kimlere yapılır?

En iyi adaylar, memeleri aşağıdaki koşulların bir kısmını veya tamamını karşılayan kadınlardır. Memeleri sarkan hanımlar, şekil veya hacim kaybeden , düzleşmiş , uzamış ve meme uçları aşağı doğru yönelenler ve meme uçları meme altı çizgisinin altında olan hanımlardır. Ayrıca kilosu sabit olmalı, sağlıklı olmalı, gerçekçi hedefleri olmalıdır.

Estetik meme dikleştirme ameliyatı kimlere yapılmaz?

Çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların ameliyatı ertelemeleri tavsiye edilir, çünkü hamilelik ve süt verme, ameliyatın sonuçlarını bozabilir.

Estetik meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?

Mutlaka bir hastanede ve genellikle genel anestezi altında yapılır, ameliyat yaklaşık 2- 3 saat sürer.
Estetik meme dikleştirme yaparken kullanılabilecek birkaç tip kesi yöntemi vardır ve kullanılacak teknik aşağıdaki kriterlere göre saptanır.
Memenin boyutu ve şekli
Sarkma derecesi
Areola / meme uçlarının boyutu ve pozisyonu
Fazla cilt miktarı
Cilt kalitesi

Üç çeşit kesi yapılır meme ucunun renkli kısmı çevresinde yuvarlak bu hafif sarkmalarda kullanılır. Orta dereceli olanlarda renkli kısmını çevreleyen ve aşağı düz seyreden lolipop şeklinde bir kesi kullanılır. İleri dereceli sarkmalarda meme ucundan çapa şeklinde meme kıvrımı boyunca yanlara uzanan bir kesi kullanılır. Ameliyattan memede istenilen şekil ve konturu vermek için ölçüm ve işaretler yapılır.

Ameliyat sırasında yükseltilir ve yeniden şekillendirir. Meme ucunu yukarı ilerletilerek meme kıvrımının üstüne taşınır. Eğer meme uçundaki renkli kısım genişse daraltılır. Fazla meme cildi çıkarılır ve kesikler dikişlerle kapatılır. Bazı kesiler meme kıvrımında saklanır. Tüm izler zamanla olgunlaşır ve silikleşir.

Ameliyat sonrası süreç nasıl olur?

Ameliyattan sonra göğüslere saran sargı gibi bir bandaj yerleştirilir, böylece aynı gün ya da ertesi sabah duşa girebilirsiniz Ameliyattan hemen sonra yürüyebilir ve yürüyebilirsiniz. Memelerde rahatsızlık hissi olur ama genellikle çok ağrılı olmazlar. Bu birkaç gün içinde geçer. Bir sonraki sabah dışarı dikkatlice çıkılabilir. Memelerde ve meme uçlarındaki uyuşukluklar şişkinlik azaldıkça kaybolur.

Meme dikleştirme ameliyatının riskleri nelerdir?

Meme dikleştirme ameliyatının komplikasyonları nadirdir. Aşağıda bazı olasılıklar yazılmıştır -ancak bunlar seyrektir. Kanama, enfeksiyon görülebilir. Meme veya meme ucunda geçici veya kalıcı hissizlik olabilir. Düzensiz meme şekli, izlerin genişletilmesi gözlenebilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Teoman Tellioğlu

Prof. Dr. Ali Teoman TELLİOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1983 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1990 - 1996 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ayrıca 1998 yılında Japonya Showa Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümünde konuk araştırmacı olarak görev almıştır. Ankara Numune Araştırma ve Eğitim Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi bölümünde 1996 ve 1998 yılları arasında Başasistan ve 1998 yılında Ankara Onkoloji Hastanesinde uzman doktor olarak,  1998 – 2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi ABD’de Yardımcı Doçent olarak gör ...

Etiketler
Göğüs dikleştirme
Prof. Dr. Ali Teoman Tellioğlu
Prof. Dr. Ali Teoman Tellioğlu
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube