Estetik yüz germe ameliyatı

Estetik yüz germe ameliyatı

Estetik yüz germe ameliyatı (face lifting) yüzde yer çekiminin de etkisiyle oluşan yaşlanmaya bağlı sarkmaları asma ve hacim kayıplarını giderme ameliyatı olarak da tanımlanabilir.

Estetik yüz germe ameliyatlarının amacı nedir?

Estetik yüz germe ameliyatının amacı yüzdeki sarkmış gevşemiş hacimini kayıp etmiş dokuları yeniden düzenlemek ve sıkılaştırmaktır.Yüzün bütünlüğüne dikkat edilir. Bir alana yoğunlaşılıp diğer alanlar ihmal edilmemeli ve ameliyatlı bir yüz ifadesi ortaya çıkmamalıdır. Ayrıca sadece yanaklardaki sarkma üzerinde odaklanılmaz. Şakaklardaki, göz altındaki , dudak ve çene ucu çevresindeki hacim kayıpları da yerine konulur.

Estetik yüz germe ameliyatından sonra ne gibi olumlu değişiklikler olur ve bu değişiklikler ne kadar süre devam eder?

Yüz estetiği ameliyatı sonrası gevşek cilt çıkarılıp deri sıkılaştırılacağı için kırışlıklar kaybolup daha genç bir görünüm kazanılacaktır. Çene konturları belirginlik kazanır. Ellerimizi yanaklarımızın üzerine koyup, ellerimizi şakaklarımıza doğru hareket ettirdiğimizde ortaya çıkan görüntü ile benzer bir iyileşme sağlanır. Estetik yüz ameliyatı sonrası yaşlanma devam eder ve yer çekimi de etkisini sürdürür. Ancak ameliyat gözlenen düzelme özenli yüz bakımı ve kilo alıp vermelerden korunarak, uzun bir süre devam eder.

Hangi yaşlarda estetik yüz germe ameliyatı yapılmalıdır?

Estetik yüz germe ameliyatlarının genelde orta yaşların sonunda yapılmasının uygun olduğu düşünülür. Oysa deformasyon ne kadar azsa, kişinin cildi ne kadar esnekse , genel sağlık durumu ne kadar iyiyse o kadar güzel sonuçlar alınır.

Estetik yüz germe ameliyatlarındaki teknik yenilikler nelerdir?

Özellikle Avrupada yaygın olarak tercih edilen MACS lift tekniği (Minimal Access Cranial Suspension Lifting) ile yapılan operasyonda kesilerin uzunluğu oldukça azalmıştır. Aynı ameliyatla şakak, orta yüz germe ve kaş kaldırma da yapılabilmektedir. Daha az kesi ve diseksiyon olduğu için şişlik ve ameliyat sonrası iyileşme dönemide çok daha kısa olmaktadır. Bu teknik yüz sinirlerine yakın planda bir operasyon olmadığı için sinir yaralanma riskini de çok azaltmaktadır. Ayrıca yağ dolgusu ya da hyaluronik asit dolgularla birleştirilip, hacim kayıpları da yerine konulup daha da güzel sonuçlar alınabilmektedir.

Aslında bu teknikle yüz germe ameliyatlarındaki dokuları yukarı doğru çekim yönü değişmiştir. Eskiden tam dikey değil de kulaklara doğru biraz çapraz doğrultuda dokular yukarı çekilmekteydi. Bu yönelim fazla cilt çıkarıldıktan sonra kulak arkasına saçlı derinin içine doğru uzanan izlerle sonuçlanıyordu. Bu çekim yönünün boyundaki sarkmaları düzeltici etkisi de oldukça azdı. Oysaki yüzde sarkan dokuların dikey olarak asılması daha doğal bir sonuç vermekte ve izleri azaltmaktadır.

Estetik yüz germe sonrası süreç nasıldır?

Ameliyat sonrası şişlik ve morluklar kişisel değişiklikler göstermektedir. Yerleştirilen dren genellikle 1. gün çıkarılır. Dikişler 5. gün alınır. Ameliyat sonrası 1. haftada kabul edilebilir görünüm olur, 2. Haftada makyajla saklanabilir. Üç hafta sonra kişi sosyal olaylara katılabilir.

Estetik yüz germe ameliyatlarında kadın ve erkek için farklılıklar var mı?

Erkeklerde yüz germe ameliyatları daha dikkatli planlanmalıdır. Çünkü izlerin daha titiz yerleştirilmesi gerekir. Favori bölgesinde sakallı deri ile kulak arasında sakalsız bir geçiş bölgesi bulunmaktadır. Bu alana dikkat edilmezse ameliyat sonrası sakallı deri kulağa çok yakın olur ve hem estetik olarak doğal olmayan sorun yaratır hem de sakal tıraşını zorlaştırılabilir.

Kimlere yüz germe ameliyatı yapılmamalıdır?

Sigara içenler özellikle aşırı sigara tiryakisi olan kişiler yüz germe ameliyatı için uygun adaylar değildirler. Sigara cildin kanlanmasını büyük ölçüde azalttığı için yüz germe sonrası deride kanlanma sorunları olabilir. Ameliyat öncesi güvenli bir süre sigara içilmemelidir. Ayrıca yüksek tansiyonu olan kişilerde de kanama riski artacağı için mutlaka tansiyon ameliyat öncesi kontrol altına alınmalıdır. Yine aynı risk kan sulandırıcı ilaç alan kişiler içinde geçerlidir. Ameliyat öncesi bu ilaçlar kesilmelidir. Şeker hastaları eğer kan şekerleri kontrol altında ise yüz germe ameliyatı olabilirler.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Teoman Tellioğlu

Prof. Dr. Ali Teoman TELLİOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1983 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1990 - 1996 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ayrıca 1998 yılında Japonya Showa Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümünde konuk araştırmacı olarak görev almıştır. Ankara Numune Araştırma ve Eğitim Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahi bölümünde 1996 ve 1998 yılları arasında Başasistan ve 1998 yılında Ankara Onkoloji Hastanesinde uzman doktor olarak,  1998 – 2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi ABD’de Yardımcı Doçent olarak gör ...

Etiketler
Estetik yüz germe ameliyatı
Prof. Dr. Ali Teoman Tellioğlu
Prof. Dr. Ali Teoman Tellioğlu
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube