Eroin bağımlılığında uzun etkili iğne tedavisi

Eroin bağımlılığında uzun etkili iğne tedavisi

Eroin, en fazla bağımlılığı yapan maddelerden bir tanesidir. Kısa sürede bağımlılık yapan eroin kullanıcıların hayatını adeta kabusa çevirmekte, aile, arkadaş, iş yaşantısını yok etmektedir. Her yıl eroine bağlı nedenlerden dolayı binlerce kişi ölmektedir.

Bağımlılık yapıcı maddeler arasında en zararlılarından biri olan eroinden kurtulmak isteyen kullanıcılar tedavi arayışına girmekte ancak çeşitli nedenlerden dolayı kullandıkları ilaçları erken dönemde bırakma riski ile karşı karşıya gelmektedirler.

Bağımlılık tedavisinden en büyük sorunlardan biri tedaviye başlamış kişinin ilaç tedavisini uzun vadede sürdürmekte zorlanması ve bir müddet sonra ilaçları terk etmesidir diyebiliriz. Bu yüzden son yıllarda geliştirilen depo iğne tedavilerinin bağımlılık tedavisinden yeni bir umut olduğunu söyleyebiliriz. Birçok avrupa ülkesinde ve ülkemizde de sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu tedaviler son 1 yıldır giderek artan oranda uygulanmakta ve bağımlılık tedavisinde ciddi başarıların kazanılmasını sağlamaktadır.

Bağımlılıkta uygulanan uzun etkili iğneler  ile kişide 3 aylık koruma sağlanmakta kişinin bu süre içinde madde isteği büyük oranda azalmakta, madde kullanmak istese dahi kişi, maddenin verdiği etkiyi alamamakta ve içme davranışına son verebilmektedir.

Uzun etkili iğne tedavisi hastaların önemli bir kısmında  madde isteğini azaltmakta, temiz kalmaya yardımcı olmakta, bağımlılığın tekrarlamasını önleyebilmektedir.

Bağımlılık tedavisi en az 1 yıl  devam ettirilmek zorunda olduğu için kişiler genelde bir kaç ay sonra kendilerini iyi hissedip ilaçlarını ve tedaviyi sonlandırma eğilimi göstermekte ve kısa sürede yeniden bağımlılık tuzağına düşebilmektedirler. Bu yüzden geliştirilen uzun süre etkili iğneler en az 3 ay boyunca kişiyi koruyabilmekte ve yapılan enjeksiyon sayesinden kişinin vücudunun ilaçsız  kalma riski ortadan kalkmakta ve bağımlılığın tekrarlanmasının önüne geçilmektedir.

Kişinin vücuduna küçük bir ameliyatla yerleştirilen çip ya da implant tedavisinden farklı olarak uzun etkili iğne  tedavisinde herhangi bir cerrahi operasyona gerek yoktur. Bağımlılıkta uzun etkili iğne  tedavisinde, Çip tedavisinde karşılaşılan cerrahi işleme bağlı yara yeri enfekiyonu, yara yerinde iz kalması vb. bir sorunla karşılaşılmaz.

Bağımlılıkta uzun etkili iğne tedavileri ile  hem madde isteği azalarak kişinin maddeye yönelmesi engellenmekte hem de maddeye maruz  kalsa dahi istediği hazzı alamamakta ve maddeyi bırakma eğilimi gösterebilmektedir.

Bağımlılıkta uzun etkili iğne tedavisi yaklaşık 1 yıldır ülkemizde etkili ve güvenli bir şekilde uygulanmakta ve ciddi bir yan etki bildirilmemiştir.

Özellikle eroin bağımlılığında kullanılan uzun etkili iğne tedavisi aynı zamanda  alkol isteğinide azaltabildiği için alkol bağımlılık tedavisinde de etkili bir şekilde uygulanmaktadır.

Öncelikle madde kullanıcısının gerek ailesi gerek tedavi ekibi tarafından tedavi motivasyonunun arttırılarak ikna edilmesi gerekmekte sonrasında kişiyi maddeden arındırdıktan sonra 3 ayda bir enjeksiyon tedavisi başlatılması gerekmektedir. Bağımlılıkta uzun etkili iğne tedavisi  en az 1 yıl boyunca sürdürülmesini önermekteyiz.  Birçok ülkede ruhsatlandırılan bu ilaçın bağımlılık tedavisinde yeni bir umut olacağını düşünmekteyim.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

2014 - 2016 Yılları arasında Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, 2016 - 2017 yılları arasında Fransız Lape Hastanesi'nde Bağımlılık Servis Şefi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Burak TOPRAK, 2018 itibariyle mesleki çalışmalarına Bağdat Caddesi'ndeki Dr. Burak Toprak Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Eroin bağımlılığı tedavisi
Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube