Emziklilik döneminde kilo almayalım

Emziklilik döneminde kilo almayalım

 

Emziklilik döneminde kilo almayalım.

 

Sevgili anne adayları . 9 ay kadar bir süre evladınıza kavuşma hayalleriyle yaşayıp evladınızı dünyaya getirdiniz. Anne oldunuz. Asıl zor günler şimdi başladı değil mi? Insanoğlu kadar yardıma muhtaç bir bebeklik süreci başka bir canlıda yok.Genelde biz Türk kadınları olarak bu süreç içinde kendimizi bir yana bırakıp tamamen evladımızın bakımı, uykusu ,beslenmesi rahatı ve huzuru için yaşıyoruz. Eğer bu dönem içinde sütümüz varsa ve yeterliyse ne mutlu bize. Ancak sütünüz gelmiyor veya az geliyorsa hemen psikolojik olarak 'kötü anneyim, bir sütüm bile gelmiyor, evladımı bile besleyemiyorum' gibi çok kötü bir psikoloji içine girebiliyoruz. Bu da sütün azalma nedenlerinden biri olabilir. Sütünün az olduğuna ve yetmediğine inanan anne; sütü artsın diye yanlış beslenmeye başlıyor. Oysa psikolojiyi bozmamak ve sadece su içmek sütün yetmesine yeterli oluyor. Ancak çevresel faktörler de işin içine karışınca anne malesef kilo almaya başlıyor. Süt yapar denilen herşeyi haddinden çok fazla tüketiyor. Sonra bir bakılıyor ki çok kilo alınmış. Hele bir de gebelik esnasında çok kilo alındıysa ,uykusuzluk , gebelik sonrası depresyon da eklendiyse anne gerçekten çok zor duruma geliyor ve kendini yemek yemeğe veriyor. Gittikçe mutsuzluk artıyor. Bu hale gelmek zorunda değilsiniz. Neler yapmalıyız peki?

 

Öncelikle anne sütünün bir damlası bile evladınız için gerekli olduğu için az gelse bile emzirmekten vazgeçmeyin. Sütünüz geliyorsa sık sık besleyin. Ne kadar çok emzirirseniz sütünüz artar. Düzenli olarak emzirildiğinde günde 600 kalori civarında oturduğunuz yerden enerji harcarsınız. Bu sizi zaten zayıflatır.

 

Ikinci olarak çevresel fakktörlere kulak tıkayın. 'Sütün yetiyor mu ?' sorusunu cevaplamak zorunda değilsiniz. Uzmanlık alanı olmayan (doktor, diyetisyen dışında)'Sütün yetmiyor. Bu yüzden de ........ olmuyor. ' gibi cümleleri kullanan insanlara inanmamaya çalışın.

 

Su içmek sütünüzü çok güzel arttırır. Suyu yavaş yavaş yudum yudum oturararak içerseniz su, midenize; oradan da bağırsaklarınıza geçer ve süt daha verimli olur. Ama ayakta ve kafanıza dikerek içerseniz hemen böbreklere gider ve 15 dakika sonra idrara çıkmak zorunda kalırsınız. Bu şekilde içtiğiniz su malesef süt oluşturmaz.

 

Çok uzun süre aç kalmamaya özen gösterin. Evladınızın alt bakımı emzirilmesi uyuması gibi faktörler nedeniyle çok uzun süre kendinizi aç bırakıyorsanız , çok acıkarak yemek yersiniz. Bu da yediklerinizi yağa dönüştüren sistemi başlatır.( kan şekerinin çok yükselmesi nedeniyle insülin kan şekerini gerektiği kadar düşüremez ve yedikleriniz yağa dönüştürülür.) kısacası azar azar sık sık besin tüketin. Süt yoğurt mutlaka tüketilmeli.

 

Vakit bulduğunuz anlarda fiziksel hareket yapmaya çalışın.

 

Kızarmış kavrulmuş aşırı yağlı ya da bol şeker içeren kalorili gıdalardan uzak durmaya çalışın.

 

Kilo alıyorum diye bir uzmana başvurmak yerine piyasada bulunan çok düşük kalorili zayıflama diyetlerini yapmaya kalkmayın. Zayıflama ilacı kullanmaya kalkmayın. Mutlaka bir uzmana başvurun.

 

Eğer sütünüz hiç oluşmadıysa, kilonuz da varsa yine bir uzmana başvuru yaparak destek alın.

 

Aldığınız gıdaların enerjisinden daha fazla enerji yakımı yapabiliyorsanız kilo verebilirsiniz bunu unutmayın.

 

Unutmayın uçaklarda kaza esnasında önce annenin gaz maskesi takması gerekir sonra o anne çocuğuna gaz maskesi takar. Siz sağlıksız ve mutsuzsanız bu evladınıza yansır. Kendinize gerektiği kadar bakarsanız mutlu ve huzurlu evlatlar yetiştirme şansınız artar. Evlatlarınızla mutlu huzurlu günler diliyorum.

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. N. Damla Noyan

Dyt. N. Damla Noyan
Dyt. N. Damla Noyan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube