Tartıyı etkileyen faktörler

Tartıyı etkileyen faktörler

Yapmış olduğunuz egzersizin, alkol tüketiminin veya yoğun karbonhidratlı ya da tuzlu öğünlerin, kullandığınız ilaçların ya da kabızlığın etkisini ertesi gün tartıda görebiliriz. Fakat bu gerçek kilo artışı anlamına gelmez.

Daha önceden yoğun bir egzersiz temponuz yoksa ve kilo vermeye karar verdiğinizde yoğun spor yapmaya başladıysanız, tartıda hızlıca düşen rakamlar görmeyi bekleyebilirsiniz ama maalesef ki bu gerçekçi bir beklenti değildir. Çünkü daha önceden durgun olan, çalışmaya alışık olmayan kaslarınızı birden çalıştırmaya başladığınız için egzersiz sırasında kaslarınızı ciddi şekilde zorlarsınız ve kaslarınızda bu zorlanmadan sonra tamir etme sürecinde kaslarınızın içindeki su tutulumu artar. Dolayısıyla yediğinize içtiğinize dikkat edip spor yapsanız bile, siz tartıda daha düşük bir sonuç beklerken aksine tartıda kilonuz biraz daha yükselmiş olarak görünebilir. Oldu mu şimdi bu? Ama insan vücudu böyle çalışıyor arkadaşlar, yapabileceğimiz bir şey yok. Kaslar antrenmandan sonra recovery moduna giriyor ve bu süreçte antrenman şiddetine göre kasların içinde birkaç kiloya kadar varan miktarda su tutulabiliyor.

Eğer evet bu benim diyorsanız tartılma sıklığınızı biraz azaltmaya çalışın ve yoğun sporun ertesi günü tartılmaktansa doğru bir ölçüm için spordan 2-3 gün geçtikten sonra tartılmaya odaklanabilirsiniz.

Aynı şekilde yoğun karbonhidratlı ya da tuzlu beslendiğiniz veya alkol tükettiğiniz bir günün hemen arkasından tartılmak da vücudunuzdaki sıvı dengesini etkilediği için sağlıklı bir ölçüm olmayacaktır. Birkaç gün normal beslendikten sonra isterseniz tartıya çıkmak daha doğru bir ölçüm görmenizi sağlayacaktır.

Bu makale 3 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gülce Gencan

Dyt.Gülce Gencan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Fitoterapi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Mesleki çalışmalarına Dietizm Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diyetisyen
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
Uzm. Dyt. Gülce Gencan
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube