Ülseratif kolit ( colitis ulseroza )

Ülseratif kolit ( colitis ulseroza )

Ülseratif kolit, kalın barsağın  içini örten tabakanın iltihaplanmasıdır. İltihap ile birlikte ülserde gelişebilir. Bu yüzden ülserle ilişkili anlamına gelen ülseratif kolit  adını almıştır. Bu hastalık ilk dönemlerde yalnızca mukozayı tutarken  önlem alınmaması durumunda  kas tabakası da iltihaplanabilir.  Ülseratif kolit her yaşta gelişebilir ama sıklıkla 18-40 yaşlar arası kişilerde  görülür.

Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genelde genetik eğilim,otoimmün reaksiyon,mikrobiyal ajanlar neden olarak kabul edilmekte. Kronik olarak devam edebileceği gibi tedavi ile de düzeltilebilen bir hastalıktır.

Suyun bir kısmı kalın barsakta geri emilir ama kalın barsağın iç kısmında ki iltihaplanma sebebi ile su geri emilemez ve genelde  bununla beraber diyare meydana gelir. En sık bulguları; kanlı mukuslu diyare (10-12 kez/gün), karın ağrısı,makattan kan gelmesi, bulantı kusma,iştahsızlık,malabsorbsiyon, kilo kaybı, elektorolit dengesizliği..

KOMPLİKASYONLARI

Lokal komplikasyonları; apse,fistül,kolon delinmesi,kanser,masif kanama.

Sistemik komplikasyonları; göz lezyonları, deri ve mukoza lezyonları,anemi,poliartrit,hepatobilier sistem hastalıkları.

Hastalık  turulove ve WITS kriterlerine göre değerlendirilir. Hastada şiddetli diyare,ateş,taşikardi,anemi varsa, hastalık şiddetli,hafif ve orta şiddetli olarak sınıflandırılır.

TEDAVİSİ

İstirahat ,kan transfüzyonu ,elektrolit dengesizliğinin düzeltilmesi,ek vitamin ve minarel, cerrahi girişimler,psikoterapi, diyet tedavisi gibi tedavi yöntemleri  vardır.

DİYET TEDAVİSİ

Ülseratif kolit hastası, beslenme tedavisinde mutlaka bir beslenme uzmanına danışmalı ve verilen diyete uymalıdır.  Bu hastalarda  iştahsızlık,bulantı-kusma ve ishal çok olduğu için malnutrisyon gelişir. Akut dönemde hastanın durumuna göre enteral veya parenteral beslenme de tercih edilebilir.

-hasta az ve sık beslenmelidir. ( 5-6 öğün/gün)

-az yağlı,az posalı yiyecekleri tercih etmelidir.  Yağ türü MCT olmalıdır,yine balık yağının immün sistem üzerinde ki olumlu etkileri kanıtlanmıştır.

-bol proteinli, vitamin ve minarelden zengin bir  beslenme programı oluşturulmalıdır. Gerekirse ek vitamin alınmalıdır.

-kızartmalar,acılı,baharatlı,çok yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.

-alkollü içecekler,koyu çay,kahve ,çok soğuk içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sinan Yıldız

Dyt. Sinan YILDIZ, 1988 yılında doğmuştur. Erciyes Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt. Sinan YILDIZ, Van Merkez'de bulunan Diyetisyen Sinan Yıldız Beslenme ve Diyet Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Dyt. Sinan Yıldız
Dyt. Sinan Yıldız
Van - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube