Emdr, ne işe yarar ve neden son yılların en çok talep gören terapi teknikleri arasındadır?

Emdr, ne işe yarar ve neden son yılların en çok talep gören terapi teknikleri arasındadır?

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) bilinen adıyla göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme şeklindeki terapi tekniğidir.

Peki nedir bu EMDR, ne işe yarar ve neden son yılların en çok talep gören terapi teknikleri arasındadır?

EMDR tekniği bilenen güçlü bir psikoterapi tekniğidir ve bugüne kadar milyonlarca insanın psikolojik rahatsızlıklarının başarı ile tedavi edilmesini sağlamıştır.

Beynimiz sağ ve sol yarımküre olarak iki kısımdan oluşur. Bugüne kadar yaşadığımız bütün anılar beynin her iki lobunda da sağlıklı olarak işlenir.Fakat bizde travma etkisi yaşatan anılar, yani bizi üzen,inciten anılar beyinde bu her iki lobda sağlıklı bir şekilde işlenmez. Sağlıklı şekilde işlenemediği için de olayı çok gerilerde, uzun yıllar öncesinde yaşamış olmamıza rağmen, o olayı düşündüğümüz de bugün bize hala acı verir.

EMDR; sağlıklı şekilde işlenmemiş ve bizi hala üzen bu anıları sağlıklı şekilde işlemeye ve olaya daha mantıklı,duygulardan arınmış ve pozitif bir açı ile bakmayı sağlar. EMDR ile zihin travmatik anıları asla silmez fakat etkisi kaybolur.

Örneğin, 35 yaşındaki bir insan geçmişe dönüp baktığında ilkokuldaki bir anısının onu hala üzdüğünü ve acıttığını söylüyor. Herkesin önünde gösteri yaparken, repliğini unuttuğunu, konuşamadığını, o anda çok utandığını ve boğazına bir şey düğümlendiğini ifade ediyor. Bugün bu anı bireyi hala rahatsız ediyor ve olayın üzücü etkisinden kurtulamıyor. EMDR bu vaka ile çalışırken olayı beyinden silmiyor fakat anı sağlıklı bir şekilde yeniden işlenince duygusal etkisini kaybediyor ve olayın birey üzerindeki travma etkisini yok ediyor.

EMDR terapisinde bireyin kabullenmiş olduğu mantıksız inançlar ortaya çıkarılıp, bu mantıksız inançlarla yaşanılan travmatik anılar hedef alınır. Bütün bu anılar yeniden işleme sürecine giriyor ve sağlıklı bir şekilde işlenip kötü etki şiddeti en aza indirgenir. Peki EMDR hangi tip vakalarla çalışır?

Bir çok vaka ile çalışır, kısacası sizi üzen sizi inciten her şey ile çalışır. Unutulamayan kötü anılar, panik atak, depresyon, travmalar, öfke problemleri, fobiler, sporcularda performans geliştirme, sınav kaygıları ve bunun gibi pek çok vaka da kullanıldığını ve ciddi oranda fayda sağladığını görmekteyiz.

Unutmayın,olumsuz anıları yeniden sağlıklı bir şekilde işlemek kolay bir süreç değildir fakat sonuçları hayatınızı tamamen değiştirecek niteliktedir.
 

Bu makale 2 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Saniye Berra Güzel Yaşar

Psikolog Berra Güzel Yaşar 2014 yılında yüksek onur derecesi (3,52) ile İngilizce-Psikoloji bölümünden mezun olmuştur.2013 yılında İngiltere-Londra’da bir dil okulunda yaklaşık 2 ay dil eğitimi almıştır.Üniversiteden mezun olduktan sonra Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde Formasyon eğitimini tamamlamıştır. 2014-2016 yılları arasında özel bir rehabilitasyon merkezinde çalışmalarına devam etmiştir.Ayrıca aynı yıllar bir güvenlik okulunda kursiyerlere ‘Etkili İletişim’ dersi vermiştir.Takip eden yıllarda kurucu psikoloğu olduğu kendi ofisinde yaklaşık 2 yıl bireysel-çocuk-ergen ve yetişkin danışan görmüştür. 2018 yılında evlenip Ankara’ya taşınmıştır çalışmalarına Ankara’dan devam etmektedir. Seanslarında ağırlıklı olarak EMDR,BDT ,Gottman Çift Terapisi ve Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ekollerini Somatik deneyimlemeyide kullanmaktadı ...

Etiketler
Emdr
Psk. Saniye Berra Güzel Yaşar
Psk. Saniye Berra Güzel Yaşar
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube