Bende bağırsak geçirgenliği var eyvah ne yapacağım?

Öncelikle sindirim sistemi problemlerimizin farkına varmalıyız ve vücudumuzu tanımalıyız. Mikrobiyotada bulunan mikroorganizmalar; coğrafi konum, genetik yapı, beslenme şekli, stres faktörü, egzersiz, hastalık durumuyla ilgili etkenlere göre değişir.

Bende bağırsak geçirgenliği var eyvah ne yapacağım?

Öncelikle sindirim sistemi problemlerimizin farkına varmalıyız ve vücudumuzu tanımalıyız. Mikrobiyotada bulunan mikroorganizmalar; coğrafi konum, genetik yapı, beslenme şekli, stres faktörü, egzersiz, hastalık durumuyla ilgili etkenlere göre değişir.  

Bağırsaklarımız endokrin, enterik ve bağışıklık sistemi ile yakından ilişkilidir. Bu yüzden birçok semptom verebilir.  

1-Bağırsağın endokrin sistemi gıda alımını ve metabolizmayı düzenleyen hormonları üretir.  

2-Enterik sistem ile peristaltik kasılmaları ve sıvıların salgılanması ile emilimi düzenler.  

3-Bağışıklık sistemi hastalık etkenlerine (antijenlere) karşı korur ve vücudun kendine karşı toleranslı olmasını sağlar. Böylece vücut kendi ürettiği antijenleri tehdit edici olarak tanımlamazken yabancı maddelere uygun bir tepki vermeyi sürdürür. 

Bağırsak florası bozulduğunda vücudumuzda neler olur?  

Bağırsak geçirgenliği, bağırsaktaki sıkı bağların açılması ile ilgili bir durumdur. Bu sıkı bağlar açıldığında bağırsaklarınız ile kan dolaşımına girmesine izin verilen madde arasındaki geçiş noktasıdır. Bağlara toksinler, mikroplar ve sindirilmemiş yiyecek parçacıkları hasar verir. Bu durum sonucu bağırsak geçirgenliği/sızdıran bağırsak gelişir.  

-Irritabl Bağırsak Sendromu (IBS), İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBH), Gastroözafageal Reflü (GERD), Ülseratif Kolit, Crohn gibi hastalıklar ve sindirim sistemi şikayetleri (şişkinlik, kabızlık, ishal, karın ağrısı, mide yanması vb.)  

-Emilim bozuklukları 

-Gıda duyarlılıkları  

-Obezite, Metabolik Sendrom  

-Depresyon ve Anksiyete  

-Otoimmün hastalıklar  

-Alerjiler ve astım  

-Cilt problemleri  

-Uyku kalitesinde düşme  

-İstenmeyen kilo değişimleri / kilo verememe 

-Fazla şeker tüketme isteği  

Sağlıklı Bağırsak Florasının Reçetesi  

1-Stresi yönetmek  

2-Kaliteli uyku  

3-Yeterli su tüketimi  

4-Size uygun olan bir beslenme modelini sürdürmek bu kişiden kişiye göre farklılık gösterir çünkü herkesin bağırsaklarındaki -bakteriler kendine özgüdür 

5-Probiyotik ve prebiyotik besinlere yer vermek  

6-Kişiye özel egzersiz rutini oluşturmak  

7-Yavaş yemek yeme 

8-İyi çiğnemek 

9-Porsiyonları küçültmek 

10-Yemeklerle birlikte sıvı almamak 

İlk basamak primer hekim daha sonrasında doğru beslenme protokolü!  

Gerekirse pelvik taban kas gücü için fizyoterapistle birlikte çalışılmalı. Pelvik taban hem bağırsak hem de mesane kontrolü için önemli. Kabızlıktan kaynaklanan kronik zorlanma pelvik taban kaslarının zayıflamasına neden olabilir. Bu nedenle kronik kabızlık durumunda sadece takviye alımı veya tek başına beslenme protokol yetersiz kalabilir.  

Kök nedeni bulup ona göre bir multidisipliner çalışma prensibiyle bu problemi tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.  

Aynı zamanda kişiye özel bir beslenme protokolü uygulanmalı. Bazı kişilere probiyotik ve prebiyotik besinler iyi gelirken bazı kişilere fermente besinler iyi gelebilir. Herkesin bağırsakları kendine özgüdür ve beslenme protokolü kişiye özel olmalıdır. Mevcut beslenme alışkanlıklarının anlaşılması, kan tahlillerinin yorumlanması, yaşam tarzının değerlendirilmesi, semptomlarının değerlendirilip yorumlanmasıyla beslenme protokolü çıkarılmalıdır.  

Bunun için mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almalısınız!  

 

 

Bu makale 20 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serez Tuğçe Uysal

Lisans eğitimimi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde tamamlamış bulunmaktayım. Aynı zamanda lisans eğitime ek olarak Anadolu Üniversitesi Turizm ve Konaklama İşletmeciliği bölümüne devam etmekteyim. Eğitim süresince kendimi stres yönetimi, motivasyon ve davranış stratejileri yönünden geliştirmeye özen gösterdim. Mesleğimde bütüncül beslenmenin önemli olduğunun farkındayım ve almış olduğum eğitimlerle, öğrenim sürecinde öğrendiklerimle bir diyetisyenin sadece zayıflama amaçlı hizmet etmeyip asıl amacının sağlığı bir bütün olarak değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Danışanlarıma tıbbi beslenme tedavisi, sürdürülebilir ve kişiye yönelik bir beslenme programı hazırlayarak katkı sağlamaktayım. Aldığım eğitimlerle birlikte kişiye özel olarak GAPS, Fonksiyonel Tıp, aromaterapi ve fitoterapi protokolleri eklemekteyim.     Çalışma hayatıma ...

Etiketler
İmmün sistemin güçlendirilmesi
Dyt. Serez Tuğçe Uysal
Dyt. Serez Tuğçe Uysal
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube