Ek gıdaya başlarken dikkat edilmesi gerekenler!

Ek gıdaya başlarken dikkat edilmesi gerekenler!

Bebeğiniz için en iyi besin anne sütü. İlk altı ay sadece anne sütü yeterlidir. Anne sütüne iki yaşına kadar devam edilebilir. Ek besine başlama süreci kesinlikle dördüncü aydan önce olmamalıdır. Bebeğinizi hayatı boyunca tüketeceği gıdalara alıştırmak birçok anne için zorlu bir süreçtir. Bu sürecin başlangıcını bebeğinizi takip ederek belirleyebilirsiniz tabii ki doktorunuzun onayı ile. Bebeğiniz oturmaya çalışıyor mu? Siz yemek yerken sizi takip ediyor mu? Sizin yediğiniz gıdalara uzanıp almaya çalışıyor mu? Siz yemek yerken bebeğiniz de yemek yiyor gibi yapıyorsa ek gıdaya başlama zamanı gelmiş demektir.

Bebeğiniz yatar pozisyonda iken beslemek tehlikelidir. Bu nedenle oturur pozisyonda beslemek daha sağlıklıdır. 

Ek gıdaları hazırlarken hijyen kurallarına uygun hareket edilmelidir. Ellerinizin ve kullandığınız malzemelerin temiz olması bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.

Kullanılacak olan besinin tazeliği , doğallığı, meyve sebzelerde mevsiminde olmasına dikkat edilmesi çok önemlidir.Hazırlanan besinlerin bekletilmeden taze olarak bebeğe verilmesi besinlerin içerisindeki vitamin kayıplarının önüne geçilmesini sağlar. 

Konserve, dondurulmuş ürünler, katkı maddesi içeren gıdalar (özellikle boya maddesi, tatlandırıcı ve aromatik maddeler eklenmiş gıdalar) , paketlenmiş ve hazır gıdalar, asitli içecekler bebeğe verilmemelidir.

Ek gıdayı vereceğiniz esnada bebeğin altının temiz olduğuna dikkat edilmelidir. Bebeğiniz altının kirli olması nedeniyle huzursuzsa ek besini almak istemeyebilir. 

Bebeğinize ilk defa vereceğiniz besinin mutlaka öğleden önce olması daha uygun olacaktır. Alerjik reaksiyonlar ve sindirim sisteminde hassasiyet oluşursa gün içerisinde müdahale etmek daha kolay olacaktır. 

Ek gıdayı denerken bebeğinizin aç olmasına dikkat etmelisiniz. Tok iken beslediğinizde ek besini almak istemeyebilir. Bebeğinizi besledikten yaklaşık 1,5-2 saat sonra ek gıdayı deneyebilirsiniz. Çok aç olduğunda ise bebeğiniz sinirlenip ek gıdayı almak istemeyebilir. 

Her bir gıdaya teker teker geçiş yapılmalıdır. Aynı anda birden fazla ek besin denenmemelidir. Birden fazla gıdaya başlandığında ve besin ile ilgili sıkıntı yaşandığında hangi besinden kaynaklandığı bilinemeyebilir. 

Eklenen besine üç gün boyunca devam edilmelidir. Besin kusma ishal veya döküntü gibi belirtilere neden olursa o besin çıkarılmalı tekrar denenmemelidir. Üç gün boyunca sabah saatlerinde denenmiş ve sıkıntı yaşanmayan besin öğleden sonraya aktarılarak bu saatlerde beslenebilir. 

Bebeğinize vereceğiniz ek besin miktarı çok az olmalıdır. Bir çay kaşığı ile başlanıp her gün yavaş yavaş miktar arttırılmalıdır. 

Bebeğiniz denediğiniz gıdayı beğenmediyse yedirmekte zorlanıyorsanız besini yedirmek için zorlamayın. Bu besini bir hafta kadar sonra tekrar yedirmeyi deneyebilirsiniz. 

Ek gıdaları verirken biberon kullanmak bebeğin daha sonra katı besinler tüketmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle hazırlanmış besinler çatalla ezilmiş veya cam rendeden geçirilmiş püre kıvamlı olmalıdır. Ancak metal rende, mikser, blender, rondodan geçirilmiş besinler önerilmemektedir. 

Ek gıda alan bebeğin anne sütüne ihtiyacının devam ettiği unutulmamalıdır. Çünkü yeni besinlerle tanışmış olsa da yine asıl ihtiyacını anne sütünden almaktadır. Bu dönemde önemli olanın sadece bebeği doyurmak değil kaliteli beslenmesini sağlamak ve yaşam boyu etkili olacak beslenme alışkanlıklarının temelinin oluştuğu unutulmamalıdır.

Bu makale 23 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses

Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses, 1977 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Çocuk Esirgeme Kurumu'nda koruma altında bulunan çocuk, genç, yaşlı ve özürlülerin beslenmesi; kuruluş mutfağının hijyen koşullarının ve denetiminin sağlanması konularında hizmet vermiştir. 2009 yılında Acıbadem Adana Hastanesi'nde göreve başlamış 7 yıl boyunca klinik ve poliklinik  diyetisyenliği hizmetlerini yürütmüştür. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Uzman Diyetisyen unvanının sahibi olmuştur. Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses, mesleki çalışmalarına 2015 yılında kurucusu olduğu Adana Beslenme Dünyası'nda devam etmektedir ...

Etiketler
Bebek beslenme
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses
Uzm. Dyt. Fadime Özgök Şenses
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube