Duyusal oyun ve erken çocukluk gelışımı

Duyusal oyun ve erken çocukluk gelışımı

Duyusal Oyun ve Erken Çocuk Gelişimi

Duyusal oyunlar çocukların beş duyusunu uyaran aktivite ve oyunları içerir: dokunma, koku, tat, görme ve işitme. Duyusal aktiviteler çocuğu keşif yapmaya teşvik ederken yaratıcılık ve merak duygularını geliştirir. Çocuk doğal olarak oyun oynarken araştırmayı ve bilimsel süreçleri kullanmayı öğrenir. Oyunlar içinde farklı duyuların uyarılması çocukların fiziksel, sosyal, duygusal, dilsel ve bilişsel gelişimlerini destekler. Çocuklar (ve yetişkinler) için farklı duyuların uyarılması en kalıcı öğrenmeyi sağlar.

Dört yaşındaki bir çocuğa ellerinde eriyen bir buz tutmasına izin vermeden erimeyi öğrettiğinizi veya bir yetişkin olarak bilgisayar karşısında oturmadan bilgisayar kullanmayı öğrenmeye çalıştığınızı hayal edin. Çevremizi duyularımızladeneyimlemek öğrenmenin en temel gerekliliklerinden biridir.

Duyusal oyunlarla çocuklarda ön yargılar oluşturmadan önlerindeki malzemeleri keşfetmeleri için fırsat vererek, onların bilişsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve dilgelişimlerini destekliyoruz.

Bilişsel Gelişim
Duyusal oyun ile kazanılan en önemli bilişsel beceriler problem çözme ve karar verme becerileridir. Çocuğa çözmesi gereken bir problem ve çözüm bulmak için çeşitli malzemeler sunarak beyinlerinin yeni bağlantılar kurmasını yani öğrenmesini sağlıyoruz. Yüzen bir tekne nasıl inşa edilir, kum tanelerinin birbirine yapışması nasıl sağlanır gibi. Buna ek olarak, büyük-küçük gibi zıt kavramlar, nesne sayma, ölçme, gruplama, eşleştirme gibi temel matematik becerileri ile yer çekimi, maddenin halleri gibi temel bilimsel kavramları edinirler. Çocuklar bu kavramları farkında olmadan küçük bilim insanları gibi tahminler ve gözlemler yaparak, sebep sonuç ilişkileri kurarak edinirler.

Dil Gelişimi
Çocukların duyusal oyunlardaki deneyimleri dil gelişimlerine de yansır. Dokunduğu, gördüğü materyallerin özelliklerini adlandırmak ve bu sayede yeni kelimeler öğrenmek kolaylaşır. Ellerini kullanarak yaptıkları faaliyetler el kaslarını geliştirerek gelecekteki yazma becerilerini destekler.

Sosyal ve Duygusal Gelişim
Duyusal oyunlarla çocuklar kendi davranışlarının kontrolünü edinirler. Bu süreç çocukların karar verme becerilerini geliştirirken özgüvenlerini de arttırır. Duyusal oyunlarla çocuklar işbirliğini de öğrenirler. Diğer çocuklarla bir arada oynamak onların bakış açısını anlamaya çalışmayı da gerektirir. Çocuklar duyusal oyun grubunda kendilerini ifade edebilen ve başkalarıyla fikirlerini paylaşabilen bireyler olurlar.

Fiziksel Gelişim
İnce motor becerileri günlük hayatımızda karşılaştığımız çeşitli görevleri gerçekleştirmemizi sağlayan küçük kas hareketleridir. Çocuklar için, bu görevler ayakkabı bağcıklarını bağlama, fermuar kapatma, düğme ilikleme ve hatta bir kitabın sayfalarını çevirmeyi içerir. Kaba motor becerileri ise büyük kas gruplarının kullanımını içerir. Bunlar da yürüme, koşma, itme, çekme ve top atma gibi faaliyetlerdir. Duyusal oyunlarla farklı malzemeleri keşfetmek; kaldırma, atma, zıplama gibi kaba motor becerileri desteklerken; karıştırma, dökme tutma gibi ince motor becerilerinin gelişimine de destek olur.

Yaratıcılık
Duyusal deneyimler, sürecin sonuçtan daha önemli olduğu açık uçlu oyunlardır. Çocukların malzemeleri nasıl kullandığı onlarla ne yaptığından çok daha önemlidir. Çocukları yaratıcı fikirlerle problem çözmeye teşvik etmek kendilerine olan güvenlerini ve yaratıcılıklarını geliştirecektir

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Gülşen Yıldırım

Çocuk Gelişim Uzmanı / Dil-Konuşma Bozuklukları Uzmanı/ Oyun Terapisti Gülşen YILDIRIM; Marmara Üniversitesi Çocuk Gelişimi Eğitimi Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2001 yılında tamamlamıştır. Hemen ardından Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden lisansüstü derecesini almıştır. Çalışma hayatına ZİÇEV'de (Zihinsel Yetersiz Çocuklar Eğitim Vakfı) başlamış olan Pedagog Gülşen YILDIRIM, özel gereksinimli çocuk ve aileleri ile pek çok eğitim çalışmaları yapmıştır. 2003 yılı itibariyle TODEV'de (Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı) otizm spektrum bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluk ve asperger sendromu tanılı çocuklar ve aileleriyle Prof. Dr. Barış Korkmaz ve Çocuk Psikiyatristi Dr. Behiye Alyanak danışmanlığında bireysel eğitim uzmanı olarak çalışmıştır. Pedagog Gülşen YILDIRIM, özel eğitim çalışma ...

Etiketler
Çocuk gelişimi hakkında
Uzm. Pedagog Gülşen Yıldırım
Uzm. Pedagog Gülşen Yıldırım
İstanbul - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube