Doğru iş mutlu insan

Doğru iş mutlu insan

Bundan 3-4 sene önce bir yazı okumuştum. Yazıda şöyle diyordu; eğer on dakika mutlu olmak istiyorsan bir bardak portakal suyu iç. Eğer bir ay mutlu olmak istiyorsan aşık ol. Eğer bir yıl mutlu olmak istiyorsan evlen. Eğer bir ömür boyu mutlu olmak istiyorsan işini SEV.

Hayat size ne ifade ediyor? Aşılması gereken zorluklar mı, sıkıntı mı, heyecan mı, keşfedilmesi gereken bir yolculuk mu? Gözlerinizi kapayıp bir düşünün. Acaba hayattan bekledikleriniz neler? Eğer beklentileriniz negatifse, güzel şeylerin hiçbir zaman sizin başınıza gelmeyeceğini düşünüyorsanız emin olun hayat sizin beklentinize cevap verip sizi olumsuzluklarla karşılaştırır. Eğer beklentileriniz pozitifse hayat sizin için olumlu ve güzel şeylerle dolar. Düşleriniz, umutlarınız, korkularınız emin olun karşınıza bir bir çıkar.

Hayatınızı belirleyen bakış açınızdır. Hayatımızın %90’ı bizim kontrol edemediğimiz değişkenlerden oluşur; hava o gün kapalıdır, eşimiz eve sinirli gelmiştir, çocuğunuz matematikten düşük not almıştır, trafik çok sıkışıktır, patronunuz çok agresif yapıdadır gibi... Ama hayatın %10’unu bizim bu kontrol edemediğimiz olaylara verdiğimiz tepkiler oluşturur. Eğer bakış açınızı değiştirirseniz hayatınız değişir.
Gelelim hayatınızın %70’ini oluşturan işinize. Düşünün, hayatınızın ne kadar büyük bir kısmını işiniz oluşturuyor. Eğer işinizle ilgili olarak yoğun bir mutsuzluk yaşıyorsanız mutlaka üzerinde düşünülmesi gereken ve alternatif çıkış yolları araştırılması gereken bir durum. Araştırmalar çalışan nüfusun %67’sinin mutlu olmadan çalıştıklarını gösteriyor. Eğer işimizle ilgili sıkıntılarımız varsa ne yapmak lazım: Zihnimizde nasıl bir iş istediğimize dair çok net olmamız gerekiyor. Ne istemediğimiz değil ne istediğimiz üzerine yoğunlaşmamız lazım. İşinizde sizi üzen nedenleri somut olarak belirleyip bir listesini çıkarın. Acaba bunların hangileriyle ilgili değişimler yapabilirsiniz. Unutmayın siz istediğiniz sürece, yardım talep etiğiniz sürece size cevap gelir. Yerinizde oturup her şeyin kendi kendine değişmesini beklerseniz hayat da hiçbir değişim yapmadan bekler. Hayatımız ve işimiz üzerinde aktif rol üstlendiğimizde değişim başlayacaktır. Yani ilk kendimiz değişeceğiz; daha önce yapmadığımız, yapmaya korktuğumuz-çekindiğimiz şeyleri yapacağız ve değişimi ondan sonra bekleyeceğiz. Kendinize şu soruları hiç sordunuz mu?
Eğer işimden çok mutlu olsaydım, bunu sağlayan şeyler neler olurdu?

Gerçekten istediğim nedir? Hayatımın gidişatıyla ilgili olarak memnun muyum? İstediğim yöne doğru mu gidiyorum yoksa esen rüzgarlar mı beni yönlendiriyor? İşimle ilgili problemleri halletmek için kiminle konuşmam faydalı olur? İşimle ilgili daha iyi hissetmek için neleri daha farklı yapabilirim? İşimle ilgili beklentilerimin karşılanmasını artırmak için neler yapabilirim?

Artık hayıflanmayı ve söylenmeyi bırakıp harekete geçmem gerekiyor. Belki rüzgarı istediğim gibi değiştiremem ama gitmek istediğim limanı bilirsem yelkenlerimi de ona göre ayarlayabilirim.

İşimizle ve hayatımızla ilgili olan en önemli şey hedeflerimizin olması. Hayatınızla, kendinizle, işinizle ilgili hedefleriniz var mı? Varsa bu hedefler net mi, sizin için gerçekleştirilebilir ve ulaşılabilir mi, zaman sınırlı mı, ölçülebilir mi, değerlerinize ve vizyonunuza uygun mu? Bunları düşünerek bazı hedef cümleleri yazın ve hedeflerinize uygun bir aksiyon planı geliştirin. Bazen hedef belirlemek veya belirlenen hedefe gidecek yola çıkmak o kadar güç geliyor ki. Sürekli yan yollara sapmaktan anayola çıkamadığımız zamanlar oluyor. Belki o zaman bir koçla çalışmak gerekebilir. Hayatınızı daha kaliteli yaşamak adına bir profesyonelden destek almak belki de kendinize vereceğiniz en büyük hediye olacak.

Hayatta mutluluğu yakalamak için önemli olan olumlu bir bakış açısı, olumlu inançlar ve vizyon oluşturmak. Hayatınıza büyük resimden bakın. Nasıl bir hayat istiyorsunuz? İsteklerinize uygun bir hayat yaşıyor musunuz? Belki hayatınızı gözden geçirmenin vakti geldi. Hadi bu vakit bugün olsun ve kendiniz için bir şeyler yapın ve hayatınızla ilgili hayal kurun. Hayalleriniz doğrultusunda da hedefler belirleyin ve YOLA ÇIKIN! İYİ YOLCULUKLAR...
 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış

Uzm. Psikolog Manolya Özek Tatış 1980 İzmir doğumludur. İzmir Amerikan Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü kazanmış, son senesini Amsterdam School of Business’ta exchange öğrenci olarak tamamlamıştır. Avrupa ülkelerinin çoğunu gezdiği bu deneyimin ardından özel sektörde satış pazarlama alanında çalışmış, kurumsal hayatın kendisine göre olmadığını anlayınca kendi işini kurmaya karar vermiştir. 26 yaşında Pozitif Manevra Psikolojik Danışmanlık & Koçluk Merkezi’nin kurucularından olan Tatış, önce koçluk eğitimi alıp öğrenciler, aileler ve okullarla çalışmaya başlamıştır. Çocuklarla çalışırken Play Attention Dikkat eğitim programını ve 5-17 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilen bir bilişsel beceri değerlendirme sistemi olan CAS (Cognitive Assesment System) testini kullanmıştır. Ardından psikoterapist olarak ilerlem ...

Etiketler
Mutluluk
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
Uzm. Psk. Manolya Özek Tatış
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube