Doğal doğum

Doğal doğum

Doğum öncesi, travay adını verdiğimiz gittikçe sıklaşan rahim kasılmaları esnasında her kadının ağrı eşiği farklı olduğundan her kadında farklı şiddette ağrı hissedilir. Doğal doğum adını verdiğimiz doğum şeklinde anne adayı gebeliğin 5. ayından itibaren bu kasılmalara hazırlanır. Nefes alıp verme tekniklerini öğrenerek, her kasılma geldiğinde nefesini aşamalı olarak hızlandırır ve tepe noktada köpek solunumu denilen hızlı ve kesik kesik solunumu uygulayarak kasılmanın inişe geçmesiyle solunumunu da yavaşlatır. Burada ağrı duyusunu ortadan kaldırmak için insan beyninin bir özelliğinden faydalanılmaktadır.

Lamaze'ın kapı teorisi denilen bu özelliğe göre insan beyni aynı anda birden fazla şeyi algılayamamaktadır. Dolayısıyla kasılmalar sırasında beyinin giriş kapısı vücut solunumunu idare ile meşgul olduğundan ağrı duyusu bu kapıdan beyine geçememekte, ağrı duyusu algılanmamaktadır.

Bu şekilde anne adayı kasılmaları kendi iradesiyle savuşturur ve iki kasılma arasında da öğrenmiş olduğu gevşeme (relaksasyon) tekniği ile gevşer ve dinlenir. Böyle eğitimli bir anne adayı kasılmalar sırasında asla paniğe kapılmaz ve bu süreci kendi idare eder. Gevşemeyi öğrenen anne adayına doğumun son safhasında ıkınma tekniği de öğretilir ve doğumun doğal bir şekilde sonlanması sağlanır...

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melih Üstün

Etiketler
Doğal doğuma nasıl hazırlanırsınız
Op. Dr. Melih Üstün
Op. Dr. Melih Üstün
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube