RAHİM İÇİNDE YAPIŞIKLIK NASIL OLUR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tıbbi terim olarak Sineşi, adhezyon veya Aşerman Sendromu kelimeleri ile ifade edilen durum genellikle doğum sonrası veya düşük sonrası kürtajları takiben oluşur. Rahim içerisinde yapılan operasyonların hepsinde ve rahim içinde gelişen enfeksiyonlar ki başta tüberküloz olmak üzere yapışıklık nedeni olabilmektedir. Doğum sonu rahim içinde eş (plasenta) kalmış olması ve takiben yapılan küretaj veya gebelik cenin rahim içinde uzun süredir kalp atımı durmuş ve farkedilmemiş (missed abortus) hastalarda yapılan kürtajlar ençok görülen sebeplerdendir. Kısırlık hastalarının %4 ünde, tetkrlayan düşüğü olanlarda %5-39 oranında rastlanmaktadır.
Nasıl farkedilir?
Yapılan kürtaj sonrası 6-8 hafta geçmesini takiben normal adetin olmaması veya çok az adet olması bu durumdan kuşkulanmaya neden olur. Bu durum ultrason da bakılarak farkedilebileceği gibi rahim filmi (HSG) rahim içine serum verilerek yapılan ultrason veya histeroskopi ile tanı konulur. Bu durum aynı zamanda kısırlık, tüp bebek başarısızlığı nedeni olabilir. Hafif yapışıklıklarda adet miktarında azalma olabileceği gibi ağır vakalarda hiç adet görememe söz konusudur. Tüp bebek hastalarında adet tabakasının ince kalması en çok farkedilen bulgulardan biridir.
Nasıl Tedavi olmalıdır?
Tedavi hemen her zaman Histeroskopi ile olur. Ancak hafif vakalar kolayca açılabileceği gibi yaygın ve kalın yapışıklıklar olması halinde Histeroskopi yapan hekimin çok deneyimli olması gerekir. Aksi takdirde rahim delinmesi, mesane ve barsak yaralanmalarının görülmesi kaçınılmaz olur. Tekrar yapışma olabilir. Bunun için hormon , antibiotik ve yapışmayı önleyici birtakım maddelerin ve barierlerin rahim içine bırakılması gerekebilir. Tekrar yapışıklık işlemden bir hafta sonra kontrol edilip balonla yeniden açılması metodu da kullanılabilir. Toplam iyleşme yine iki ayda tamamlanır.