Doktorsitesi.com

NORMAL ADET DÖNGÜSÜ NASIL OLUR? NE NORMALDİR, NE DEĞİLDİR?

Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
8 Kasım 2018259 görüntülenme
Randevu Al
NORMAL ADET DÖNGÜSÜ NASIL OLUR? NE NORMALDİR, NE DEĞİLDİR?

Normal adet kanaması 21-35 gün arasında gelen 5-7 gün süren ve 80 ml. yi geçmeyen kanamalardır.  Bu tarifin dışında kalan kanamalar anormal uterin kanamalar olarak adlandırılır.

Kadınlar neden adet görür?

Adet görme, bir kızın yada kadının sağlıklı olduğunun, rahim ve yumurtalıklarının çalıştığının göstergesidir. Adet görme bir kadının yumurta üretebildiğini ve doğurgan olduğunu gösterir. Peki adet neden olur?

Ergenlik döneminden itibaren yumurtalıklar çalışmaya başlar. Bu dönemde gelişen yumurta tarafından salgılanan östrojen, rahim duvarında (endometrium) kalınlaşmayı sağlar. Yumurta belli bir büyüklüğe geldiğinde ve olgunlaştığında çatlar. Yumurta çatladıktan sonra progesteron hormonu yükselir ve bu hormonun etkisiyle endometrium sağlam bir yapı kazanır, gebeliğe ve bebeğin rahme tutunması için hazırlanır. Eğer yumurta döllenirse gebelik olur ve o aşamadan sonra kadın adet görmez. Ama döllenme olmazsa, bir süre sonra yumurta bozulur. Yumurtanın gelişmesiyle artan progesteron ve östrojen hormonları düşmeye başlar. Hormonların seviyesinin düşmesiyle endometriumun beslenmesi bozulur ve dökülmeye başlar. Bu adet kanamasi olarak kendini gösterir.

Normalde adet süresi ve miktarı ne kadar olmalı?

Adet kanaması
nın 2-7 gün arasında sürmesi normal olarak kabul edilir. Miktar olarak günde 3-5 ped dolu dolu oluyorsa yada büyük pıhtılar içeriyorsa adet kanaması fazla kabul edilir.

Adetin sıklığı ne kadar olmalıdır? Kaç günde bir adet olmalıdır?

Adet döngüsü bir adet başlangıcından, bir sonraki adet başlangıcına kadar geçen süre ölçülerek hesaplanır. Adet döngüsünün en az 21 gün en fazla 35 gün olması gerekir. Adet döngüsünün süresi her kadında farklı olabilir. Bazen aynı kadında bile aydan aya farklılıklar olabilir. Kadınların büyük çoğunluğu ortalama 28 günde bir adet görür.

Etiketler

Adet dönemiAdetMenstruasyon hakkında merak ettiklerinizMenstruasyon nedirMenstruasyon evreleriAdet siklusunun dönemleriMenstrüasyon evresiAdet görmeAdet kanamasıAdet döngüsüAdet görmekAdet olmakMens olmakMenstruel siklusMensturasyonMenstuasyon döngüsü

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır