Diz ağrısı

Diz ağrısı

Diz ağrısı neden kaynaklanır?

Diz ağrısının bir çok nedeni vardır. Travma, kaza ve spor sırasındaki yaralanmalar, enfeksiyon, romatizmal yada romatizmal olmayan imflamatuar hastalıklar ve gonartroz dediğimiz diz eklemi kireçlemesi diz ağrısına neden olabilirler.

Travma, kaza ve spor sırasında oluşan yaralanmalarda ağrı neden olur?

Bu konuyu daha iyi anlamak için dizin yapısını bilmek gerekmektedir. Diz eklemini; femur dediğimiz uyluk kemiğinin alt ucu, tibia dediğimiz baldır kemiğinin üst kısmı ve diz kapağı kemiklerinin kıkırdak yüzeyleri tarafından oluşturulmaktadır.

Travmalar sonucunda kemik yapılarında oluşan kırıklar ve kemik kontuzyonu ağrıya neden olur. Yine spor yaralanmaları ve burkulmalar sonucunda meniskus yırtıkları ve bağ yaralanmaları görülür.

Meniskus yırtıkları ve bağ yaralanmaları sadece spor yaralanmalarında mı olur?

Genç hastalarda meniskus ve bağ yaralanmaları sıklıkla sportif aktivite sırasındaki ani burkulma ve zorlanmalar ile olurken, ortayaşı takiben basit burkulmalar, dönmeler ile bu yapılarda yaralanmaları görebiliriz.

Meniskus yırtıkları ve bağ yaralanmalarında tedavi cerrahi midir?

Meniskus yırtıklarının tedavisinde hemen her yaş grubunda artroskopik cerrahi uygulanırken bağ yaralanmalarında hastanın yaşı ve aktivite düzeyi tedavinin cerrahi olup olmayacağını belirler. Cerrahi yapılmayan olgulara fizik tedavi uygulanır.

Dizde ağrı ve şişlik enfeksiyonun belirtisi midir?

Dizde ağrı ve şişlik enfeksiyon kaynaklı olduğunda eklemde ısı artışı vücud ısısında artma ve kan değerlerinde bulgu saptanır. Romatizmal hastalıklar, Ürik asit artropatisi ve diğer emflamatuvar durumlarda da ağrı ve şişlik görülür. Tanıda laboratuvar tetkikleri dışında gerekli olgularda diz ekleminden iğne ile sıvı alınıp incelenir.

Diz eklemi kireçlenmesinde tedavi nedir?

Diz eklemindeki kireçlenmenin fizik muayene, radyografi ve gerekli olgularda mr tetkiki ile değerlendirmesini takiben hastalığın evresine göre eksersiz, fizik tedavi, artroskopik cerrahi ve ileri düzeylerde protez uygulamaları yapılmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, 1995-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde kurulmasına öncülük ettiği Multidisipliner Ayak - Ayak Bil ...

Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube