Diyette motivasyonun önemi

Diyette motivasyonun önemi

Havaların ısınmasıyla beraber incelen kıyafetler kışın alınan kilolarla yüzleşmeye neden olur. Yazın yaklaşması, buna karşın kiloların artması birçok kişide stres oluşturur. Bu stres sağlıksız diyetlerle çabuk kilo verme isteğini beraber getirir. Az kalorili diyetler, tek yönlü beslenme ( protein ağırlıklı diyetler) ve ağır fiziksel aktiviteyi kapsayan bu sağlıksız diyetler kişinin hızlı kilo vermesini sağlarken sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu olumsuz tablo, bahar yorgunluğuyla birleşince yaşam kalitesinin bozulmasına neden olur. 

Bahar, yazın ve tatilin habercisi beraberinde de diyet yapılması gereken en uygun dönem gibi düşünülür. Havalar ısınır, metabolizma artar, sebze ve meyvede çeşitlilik fazlalaşır. Bu sebeple bu düşünce doğrudur. Yanlış olan, bu kısa sürede verilmek istenen kilonun fazla olmasıdır. Sağlıklı kilo verimini haftada 1 kg olarak kabul edersek bir kişinin bahar mevsiminde vereceği en fazla kilo 12 kg olarak düşünülmelidir.

Kilo vermek kadar, verilen bu kilonun korunması da bir o kadar önemlidir. Bu sebeple kilo verilirken tek yönlü beslenmeden kaçınılmalı, öğünler artırılırken, porsiyonlar küçültülmelidir. Kendimize koyduğumuz aylık veya haftalık hedefler ulaşabilir olmalıdır. Aksi takdirde büyük hedefler ulaşılmazlığı beraberinde getireceğinden motivasyonu olumsuz yönde etkileyecektir. Unutulmamalıdır ki kilo verme de motivasyonun etkisi çok büyüktür.

Diyet yaparken motivasyonu bozan etkenler nelerdir: 

Sık Tartılmak : Motivasyonu bozan etkenlerin başında sık tartılmak gelir. Diyet yaparken birçoğumuz her gün kilo vereceğimizi veya yaptığımız küçük kaçamaklarda hemen kilo alacağımızı düşünür. Ancak unutulmamalıdır ki günlük kilo değişmez veya yaptığınız küçük kaçamaklar hemen kilo artışına neden olmaz. Bu sebeple motivasyonu sağlamak için haftada bir tartılmak uygundur.

Başarısızlıkta Pes Etmek: Kilo vermek uzun bir süreçtir ve sabır gerektirir. Diyete başlandı haftalık kilo verimi güzel, her şey yolunda devam ederken, vücut yapısına göre direnç gösterdi ve kilo verimi durdu. Bu dönemde başaramıyorum olmuyor, kilo veremiyorum demek yerine, bırakmadan azimle verdiğimiz kiloları düşünerek kendimizi motive etmeli, kilo verme kararından vazgeçmemeliyiz. Vazgeçmemeliyiz çünkü başka bir seçeneğimiz yok, kilo sorunu devam ediyor, bu sorunla yüzleşerek bir an önce çözmeliyiz. 

Büyük hedefler koymak: Birçoğumuz diyete başladığında çok hızlı sonuç almak ister. Ayda 10 kilo veririm hedefiyle yola çıkmak ve buna ulaşamamak diyeti bırakmaya sebep olur. Çünkü hedefe ulaşamamak motivasyonu bozan sebeplerden biridir. Onun yerine küçük hedefler koymak ve buna ulaşmak diyetin devamlılığını sağlayacaktır. Hızlı kilo vermek istendiğinde şu düşünülmelidir: “ hızlı kilo verirsem beslenme alışkanlığı değişmediği için verdiğim kiloları hızlı bir şekilde geri alacam”. Bunun yerine hedef hızlı kilo vermek değil, sağlıklı kilo vermek ve bu kiloyu korumak olmalıdır.

Kendine Güvenmemek : Birkaç kez diyet yapıp sonuç alamamış olabiliriz. Bu hiçbir zaman bunu başaramayacağız anlamına gelmez. Her konuda olduğu gibi diyet yapmaya başladığımızda da öncelikle kendimize güvenmeli, ben bunu yapabilirim demeliyiz. Sabır, azim ve istikrarın sonucunda başarı kaçınılmazdır, bu her zaman hatırlanmalıdır. 

Sürekli Diyet Hakkında Konuşmak: Diyet yaparken farkında olmadan yaptığımız ve bizi olumsuz etkileyen yanlışlardan biri sürekli diyet hakkında konuşmaktır. Bu konuşmalar bizi sürekli diyette olduğumuzu hatırlatırken, çevremizdekilerin de üzerimizde bir baskı yapmasını sağlar. Sen nasıl diyettesin ne kadar çok yiyorsun, bu hafta kilo verdin mi, ne gerek var niye diyet yapıyorsun gibi yorumlar sık olmaya başladığında bu bizi yoracak ve motivasyonumuzu düşürecektir. Bu sebeple diyetteyim yerine sağlıklı besleniyorum diye düşünmeli, bu düşüncemizi herkesle paylaşmamaya özen göstermeliyiz. 

Bu makale 4 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu

Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu,Mesleki çalışmalarına Özel kliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diyette motivasyon
Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu
Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube