Yeme farkındalığı

Yeme farkındalığı

Yeme tutum ve davranışları; genetik, çevre, hormonlar, bireyin o anki duygusal durumu, sosyodemografik özellikler, geçmiş deneyimler, kültürel ve dini inanışlar, medya, beden algısı, şişmanlık, iştah vb. pek çok faktörden etkilenmektedir .

Birden fazla öğeden etkilenen yeme davranışı psikolojik açıdan ele alındığında insanların günlük hayatta çeşitli olaylar sonucu sıkça maruz kaldığı stres, gerginlik, can sıkıntısı, mutluluk, sevinç, heyecan gibi duygularla yakından ilişkili olduğu görülmektedir .

Yeme davranışına verilen dikkatin arttırılması, tüketilen besinin içselleştirilmesi, besin tüketimi sırasında düşünce ve duygularla olan hassasiyetin azaltılması ile daha sağlıklı besin seçimleri yapılabilir.

Yeme farkındalığı; ne yenildiğinden çok nasıl ve neden yeme davranışının oluştuğunu fark ederek, fiziksel açlık-tokluk kavramını içselleştirip duygu ve düşüncelerin etkisinin farkında olarak, o anda tüketilecek olan besine odaklanan yeme şeklidir.

Yeme farkındalığında odak konu, kişinin yiyeceğin tadını ve dokusunu da içeren yeme konusundaki tam farkındalığıdır. Bu farkındalık genellikle yeme hızını yavaşlatabilmekte, besin aşermelerini azaltabilmekte, ağırlık kontrolünü sağlamaya yardımcı olmakta ve böylece vücut ağırlığı kontrolünün sağlanmasında etkin rol oynayabilmektedir.

Bu makale 18 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülçin Geyik

Diyetisyen Gülçin Geyik Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne Eylül 2016'da başlamış ve 2 Temmuz 2020 tarihi itibariyle onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi'deki eğitimi sırasında (2019 yılında) başladığı İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Lisans Programına devam etmektedir. Hedefi; eğitimi süresince stajyer diyetisyen olarak sektör adına değerli olan kurumlarda edindiği deneyimler ve yine Başkent Üniversitesi'nde çok değerli hocalarından aldığı eğitim ışığında biz diyetisyenlere ihtiyaç duyan her bireye fayda ve destek sağlayacağı bir meslek hayatı sürdürmektir.

Etiketler
Yeme bozukluğu
Dyt. Gülçin Geyik
Dyt. Gülçin Geyik
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube