Doktorsitesi.com

Kereviz

Dyt. Buket Adanç
Dyt. Buket Adanç
18 Ağustos 20159695 görüntülenme
Randevu Al
Kereviz

Maydanoz ve rezene ile aynı familyadan olan kereviz, sıklıkla tüketilen oldukça sağlıklı sebze türlerindendir. Özellikle güney Avrupa mutfak geleneklerinde, Fransız mutfağında, ABD’de Louisiana yemek kültüründe önemli yere sahiptir. Ülkemizde genellikle kerevizin kök kısmı kullanılır ancak, sapı ve yaprakları da en az kök kısmı kadar sağlıklıdır. Besleyici değer bakımından oldukça yüksektir.Kereviz kalori içeriği ile oldukça düşüktür.Ortalama 100 gr kereviz 17 kalori kadardır. Kereviz ‘K’ vitamini açısından oldukça zengin bir sebze olmakla beraber bağışıklık sistemini arttıran bir sebze türüdür.

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

Kerevizde fazla miktarda bulunan flavonoidler, güçlü antioksidan etkisiyle kanser tadavilerinde, yüksek kan basıncı kontrolünde, zayıflamada ve sakinleştirici etkisi nedeniyle sıklıkla beslenmemizde yer verilmesi gereken bir sebze türüdür. Karaciğeri temizlemede de görevi vardır. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlık problemi yaşayan bireylerde önerilen bir sebze türüdür. Hastalıklara karşı immün sistemimizi kuvvetlendiren serbest radikalleri içermektedir. Kerevizin idrar söktürücü etkisinden yararlanmak isteyenler ise suyunu tercih edebilirler günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde. Kokusundan dolayı çocuklar tarafından pek tercih edilmek istenmese de alternatif tarifler sayesinde rahatlıkla tükettirebilirsiniz. Kereviz haşlanmış sebze, zeytinyağlı yemeği, salatası veya çorbası yapılarak tüketilebilir. Çocuklarında rahatlıkla tüketmek isteyeceği bir tarif ile kerevize sıklıkla mutfağınızda yer verebilirsiniz.

MALZEMELER

1 kg kereviz
1 büyük boy soğan
2 küçük boy havuç
2 yemek kaşığı fındık yağı
2 yemek kaşığı zeytinyağ
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 küçük boy limon
1 büyük boy portakal

YAPILIŞI

1 kg kerevizi ayıklayıp yıkadıktan sonra küp küp doğruyoruz. 2 tatlı kaşığı fındık yağ ile birlikte doğradığımız soğanı biraz pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. 1 su bardağı su ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra ayrı bir yerde hazırladığımız 3 yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaşığı un, 1 çay bardağı su ve 1 limonu çırpıp tencereye ekleyerek beraber 15 dakika kadar daha pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra tencereye 2 tatlı kaşığı zeytinyağını ekliyoruz ve 1 portakalın yarısının suyunu sıkıp kerevizlerin üzerine döküyoruz. Kalan yarım portakalı da dilimleyip yemeğimizle beraber servis ediyoruz.

Etiketler

K vitaminiK vitamini içeren besinlerK vitamininden zengin olan sebzelerKerevizBağışıklık sistemini kuvvetlendirmekKerevizin faydalarıNeden kereviz yemeliyimSağlıklı beslenme ve kerevizBağışıklık sistemini kuvvetlendiren besinlerÇocuklar ve kereviz

Yazar Hakkında

Dyt. Buket Adanç

Dyt. Buket Adanç

Diyetisyen Buket ADANÇ, 19 Ağustos 1988 tarihinde Ankara’da doğmuştur. 2011 Yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. Eğitim sürecinde,Hacettepe Tıp Fakültesi, İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa), Başkent Üniversitesi Hastanesi,Bayındır Hastanesi ve TOBB Üniversitesi Hastanesi ve Özel Teyfik Fikret Okulları’nda eğitim ve gözlem yaptı. Öğrencilik döneminde 4 ay Amerika’nın Wyoming Eyaleti’nde bulunan Grand Teton National Park’ın yemekhanesinde çalıştı. Mezuniyet sonrası özel bir zayıflama merkezinde ve Özel Karataş Hastanesinde çalıştı. 2016 yılında Amerika’nın en prestijli hastanelerinden birisi olan Florida Memorial Hastanesi ve Jacksonville Heartland Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim ve gözlem yaptı. Diyetisyen mesleğini severek yapan Buket Adanç, mesleki gelişimini beslenme alanındaki yayınları takip ederek, kurs ve seminerlerle katılarak devam ettirmektedir.
 
Beslenme Uzmanı olarak danışanlarının psikolojik sağlığının kilo kontrolü üzerindeki etkisinin önemine inanan Diyetisyen Buket Adanç St. Clements Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında Tezli Yüksek Lisansına devam etmektedir.

Beslenme Uzmanı olarak danışanlarının psikolojik sağlığının kilo kontrolü üzerindeki etkisinin önemine inanan Diyetisyen Buket Adanç St. Clements Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında Tezli Yüksek Lisansına devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır