Yaz geliyor...

Yaz geliyor...

Havaların ısınması ve yaz aylarının yaklaşmasıyla ince ve açık renkli kıyafetler yeniden ortaya çıktı ve tabi ki herkeste kilolarla ilgili endişeler başladı. Kliniğimin kapısını bu aralar hazirana kadar fazla kilolarımdan kurtulmak istiyorum diyen danışanlar yoğun bir şekilde çalmaya başladı. Şanslıyız ki yaz aylarında diyet yapmak çok daha kolaydır. Çünkü bulabileceğimiz sebze ve meyve çeşitleri çoğaldı. Kış boyu süren pırasa, ıspanak, karnıbahar, portakal, elma taliminden kurtulduk. Taze fasülye, patlıcan, lezzetli domates, şeftali, erik, karpuz, mis kokulu çilekler yavaş yavaş tezgahlarda yerlerini alıyorlar.

Tabi diyetin vazgeçilmezi su tüketmekte yaz aylarında çok daha rahat olacak. Sadece su değil evde kendi yapacağınız buzlu çaylar veya sağlıklı detox içecekleri tüketmek sıcak yaz aylarında çok daha keyifli olcak.

Yaz aylarında bizi tek zorlayacak konu uzun yaz günleridir. Uzun günlerde ara öğünler çok daha kıymetlidir ve uzun süreli tok tutacak glisemik indeksi düşük besinler tüketmek daha da fazla önem kazandı. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki çok düşük kalorili diyetler işin püf noktası değildir. Önemli olan tüketilen kalorinin çeşidi yani kalorinin hangi besinden geldiğidir...

2012 yılında Amerikan tıp dergisinde yapılan bir çalışmaya göre en iyi kilo kaybetme ve verilen kiloları koruma yöntemi düşük glisemik indeksli diyetler yapmaktır. Aşırı kalori kısıtlaması veya tek tip besine yönelerek yapılan diyetlerde direnmeler ve bir süre sonra kilo veriminin tamemen durması gibi problemlerle karşılaşılır. Buna karşılık metabolizmayı sürekli çalışır halde tutan glisemik indeksi düşük gıdalar az az ve sık sık tüketildiğinde kilo verimi aç kalmadan ve sürekli bir şekilde sağlanır. Kısa sürede sindirimi tamamlanan patates, beyaz ekmek, bezelye, pasta, çikolata gibi glisemik indeksi yüksek basit karbonhidratlar yerine sindirimi uzun süren ve bu sebeple sizi çok daha uzun süre tok tutan glisemik indeksi düşük kompleks karbonhidiratları diyetinizde tercih edin. Bir besinin lif oranı arttıkça glisemik indeksi düşer ve sizi daha uzun süre tok tutar.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gizem İncekalan

Dyt. Gizem İNCEKALAN, 1987 yılında Adana’da doğmuştur. 2004 yılında Ankara Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne başlamış,  2006 yılında üstün başarı ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne geçiş yapmıştır. 2009 yılında Kopenhag Suhr’s Semminarium Üniversitesi’ nde eğitimine devam eden Dyt. Gizem İNCEKALAN aynı yıl Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Eğitim hayatı boyunca İstanbul Acıbadem Hastaneleri, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Hacettepe Hastanesi, Kopenhag Herlev Hospital ve Right Hospital‘ da stajyer diyetisyen olarak çalışmıştır. Özel Venüs Polikliniği Adana' da 2009 yılından beri ve Özel Metro Hastanesi' nde 2009 dan beri Çocuk ve Yetişkin Polikliniklerinde çalışmaktadır. Aynı zamanda 2009 yılından beri Özel Metro Hastanesi yeni doğan yoğun bakım ünitesinde metabolik hastalık, gelişme geri ...

Etiketler
Doğru beslenme
Dyt. Gizem İncekalan
Dyt. Gizem İncekalan
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube