Diyete yardımcı besinler

Diyete yardımcı besinler

Kaçınılması gereken yüksek kalorili yiyecek ve içecekler, düzenli ana ve ara öğün saatleri, yeterli miktarda su tüketimi, egzersiz,... Bu kurallar zayıflama diyetlerinin temelini oluştururken, metabolizmayı hızladırıp yağ yakımını sağlamak için birkaç öneri daha:

Yeşil çay: Zayıflama diyetlerine ilave olarak günde 1-2 fincan içilen yeşil çay, yağ yakımını artırmakta. Etken maddesi olan EGCG (epigallokateşin gallat) ile vücudun insüline olan gereksinimini azaltmakta, böylece yağ artışını önlemekte. Ayrıca idrar söktürücü özelliği ile vücuttaki fazla suyu da atmaktadır.

Mate çayı: Tok tutucu ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden dolayı, günde 1 fincan tüketilebilinir.

Kefir: Süt ve ayran gibi tüketilebilen, probiyotik bir içecek olan kefir, hem bağırsak sağlığına hem de yağ yakımına katkıda bulunmaktadır.

Kafein: Kafein içeren, çay, kahve,  çikolata da metabolizmayı hızlandıran besinler arasında.

Balık: İçerisindeki iyot sayesinde metabolizmayı hızlandıran balığa en az haftada 1 gün sofranızda yer verin.

Acı biber: Yemeklerinize ekleyeceğiniz acı biber, kapsaisin adlı etken maddesi ile metabolizmayı hızlandırmaktadır.

Tarçın: İştah kontrol mekanizması üzerinde etkili olan tarçını, süt ve sütlü tatlılarınızın üzerine ekleyebilir, elmanıza serpebilir, sabahları 1 tatlı kaşığı bal ile birlikte alabilirsiniz.

Zencefil: Soğuk algınlığına karşı kış aylarının vazgeçilmezi olan zencefili, günlük beslenmenize dahil ederek yağ yakımınıza katkıda bulunabilirsiniz. Zencefili çay olarak tüketebileceğiniz gibi çorbalarınıza ve yemeklerinize de katabilirsiniz.

Köri: Yağ yakımını hızlandıran bir baharat karışımı olan köri, özelllikle tavuk yemeklerine ayrı bir lezzet katmakta.

Turp: Salatalarınza ekleyeceğiniz turp ile metabolizmanızı hızlandırabilrisiniz.

Hardal: Metabolizmayı hızlandıran bir diğer baharat olan hardal tohumunu salatalarınıza ekleyebilir, sosunu ise ızgara etlerle birlikte kullanabilirsiniz.

Biberiye: Biberiye bitkisini de salatalarınızda ve soslarınızda kullanarak kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi ile zayıflamanıza katkıda bulunabilirsiniz.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hatice Kübra Bal

Dyt. Hatice Kübra BAL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 2009 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Mezuniyeti sonrasında Çengelköy Ülkü Hastanesi, Çengelköy Safa Hastanesi ve Medivia Hospital gibi birçok kurumda görev yapmış olan Dyt. Hatice Kübra BAL, mesleki çalışmalarına Üsküdar'da bulunan Kübra Bal Beslenme ve Diyet Ofisi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tarçın
Dyt. Hatice Kübra Bal
Dyt. Hatice Kübra Bal
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube