Yeterli ve dengeli beslenme neden önemli?

Yeterli ve dengeli beslenme neden önemli?
Beslenme ne değildir?
Beslenmek sadece karnımızı doyurmak, canımızın çektiği herşeyi her zaman yemek ya da içmek, aburcubur, fast food, açlık duygusunu bastırmak demek değildir. Beslenmek insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır.
Yeterli ve dengeli beslenme neden bu kadar önemli ?
Güncel birçok araştırmanın desteklediği gibi dengesiz beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzı; obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, osteoporoz gibi pek çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Şu an dünyada yetişkin bireylerin 1 milyarı kilolu, 300 milyonu klinik olarak şişmandır. Amerika’da  obezite prevelansı son 20 yılda 3 kat artmıştır. Diyabetli birey sayısında ise 2025 yılına kadar 2kat artış beklenmektedir.
Bu olumsuz açıklamaların yanında bazı araştırmalar gösteriyor ki; yaşam biçiminde ve beslenmede yapılan değişiklikler, özellikle fiziksel aktivitenin de artırılması ile, tip 2 diyabet ve obezite vakalarını % 60 oranında önlemektedir.
Unutmayın!
Sağlıklı bir yaşam için;
yaşam tarzımızda ve beslenmemizde yapacağımız ufak değişiklikler ilerleyen dönemde karşılaşabileceğimiz sağlık sorunlarının yanında çok daha basit ve ucuz kalır.
 
Dyt.Gözdem BAŞARIR
 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gözdem Başarır İphar

Diyetisyen Gözdem Başarır, 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. Özel öğrenci olarak özel ihtisasını yine aynı üniversitenin Sporcu Beslenmesi dalında tamamladı. 2006 yılından itibaren sağlıklı yaşam ve beslenme danışmanlığı alanında profesyonel olarak fabrikalar, yemek üretim firmaları ve sağlık kuruluşlarında çalıştı. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Onkoloji Diyetisyenliği eğitimini ise 2012 yılında tamamladı. Kamuoyunu bilinçlendirmek adına 2009 yılında Roche Türkiye firması ile Marmara Bölgesindeki eczanelerde ‘Yeterli ve Dengeli Beslenme’ üzerine çalışmarda bulundu. Ayrıca 2010 yılında Lions Kulübü ile Bursa Nilüfer Belediyesi’ne bağlı ilköğretim okullarında ‘Çocukluk Çağında Beslenme’ ve ‘Sınav Öncesi Beslenme’ eğitimleri organize etti. 2012 yılında ise Bursa Eczacılar ...

Etiketler
Günde kaç öğün yemeliyiz
Dyt. Gözdem Başarır İphar
Dyt. Gözdem Başarır İphar
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube