Diyet neden kişiye özel olmalıdır?

Diyet neden kişiye özel olarak planlanır?

Diyet neden kişiye özel olmalıdır?

Merhabalar. Bu yazımda neden diyetin kişiye özel olması gerektiğinden bahsedeceğim, ama daha önce sormak istediğim sorular var. Şimdiye kadar hangi diyetleri denediniz? Taş devri diyeti, İsveç diyeti, aralıklı oruç diyeti ya da ketojenik diyet? Peki ama bunun size en uygun diyet olduğunu nereden biliyorsunuz?

İnternet ve televizyon sayesinde bilgiye her zamankinden hızlı ve kolay erişebiliyoruz. Peki erişebildiğimiz bilgilerin ne kadarı doğru, ne kadarı bilimsel? Size en uygun diyeti Google’a yazarak bulabilir misiniz?

Maalesef bilgiye ulaşmak ne kadar kolaylaştıysa, yanlış bilgiye ulaşmak da o kadar kolay hale geldi. Size bir haftada 10 kilo verebileceğinizi söyleyen, birkaç gün aç kalmanızı isteyen diyetler veya hayatınızda yemediğiniz ama sırf “mucizevi” olduğuna inandırıldığı için yemeniz istenen besinler maalesef çoğu zaman işe yaramıyor, hatta vücudunuza olumsuz etkileri de oluyor. Bu noktada, beslenmenin kişiye özel olduğunu ve bir insanın fayda gördüğü beslenme programından sizin fayda göremeyebileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Beslenmenin kişiye özel olmasının nedeni insanların ihtiyaçlarının yaş, kilo, boy, vücut yağ-kas oranı, hormonlar, cinsiyet, sağlık durumu, genetik faktörler, fiziksel aktivite durumlarından etkileniyor olması. Günde en az 10 km koşan, yarışlara hazırlanan bir koşucu ile hareketsiz bir insanın alması gereken enerji, karbonhidrat, protein ve mikro besin ögesi düzeyleri farklı olacaktır. Sağlıklı bir insanda önerilebilecek bir besin, kullandığınız bir ilaçla etkileşime girebileceğinden dolayı sizin için sakıncalı olabilir. Ünlü bir düşünürün dediği gibi “Birisi için besin olan, bir başkası için zehir olabilir.” Bu yüzden beslenme ile ilgili bir sağlık sorununuz varsa, kilo kontrolünü sağlamak istiyorsanız veya sadece daha sağlıklı beslenmeyi öğrenmek istiyorsanız bir diyetisyenle çalışmanız ve beslenme konusundaki stratejileri uygulamadan önce diyetisyeninize danışmanız uygun olacaktır.

Sağlıklı günler

Bu makale 17 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Melda Acar

Dyt. Melda Acar, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanını almıştır. Yüksek lisansını ise Hacettepe Üniversitesi'nde Egzersiz ve Beslenme Metabolizma alanında devam ettirmektedir. Sporcu diyetisyeni olarak da hizmet vermektedir.

Dyt. Melda Acar, mesleki çalışmalarına ise şu an Online Görüşme ve Senanur Çevik Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi' nde devam etmektedir.

İnstagram: @diyetisyenmeldaacar

Etiketler
Diyetisyen
Dyt. Melda Acar
Dyt. Melda Acar
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube