Diyet mi, yeni bir beslenme düzeni mi ?

Diyet mi, yeni bir beslenme düzeni mi ?

Diyet halk arasında , uygulanması çok zor olan ,sadece belirli dönemlerde uygulanırsa tüm hayat boyunca yeterli olacakmış hissi veren bir kelime. Halk arasındaki anlamına çok fazla takılmazsak aslında diyetin sağlıklı beslenmeyi öğreten yeni bir beslenme alışkanlığı olduğunu anlamak çok da zor olmayacak. Sıklıkla karıştırılan mesele de bu aslında.

Diyeti sadece fazla kilolu insanların yapacağının sanılması büyük bir yanılgı. Her yaştan, her kilodan , hangi sağlık durumuyla karşı karşıya olursak olalım sağlıklı beslenmeyi öğrenmek , geriye kalan yaşamımız için çok çok önemli. Binlerce yıllık insanlık tarihinde kafamızı nereye çevirirsek çevirelim en sağlıklı ve en uzun yaşayan insanların hep doğal bir yaşam sürdükleri, doğal ve çeşitli bir beslenme alışkanlıkları olduğunu görürüz.

Günümüz yaşam şartlarını bin yıl öncesiyle kıyaslamak çok doğru olmasa da yine de amaç doğal yaşam için maksimum çabayı göstermek olmalıdır. İşe ise tabi ki beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek başlamak sanırım en doğrusu olacaktır. Bağımlılık yapan fast food ürünleri yerine daha sık sebze yemekleri tüketmek sanılanın aksine işkence olmayacak , aksine faydasını görmeye başladıkça asıl işkencenin fast food ürünleri tüketmek olduğunu anlayacağız.

Tv izlerken 1 bardak kola içip böbreklerimize ekstra yük bindirmek yerine 1 bardak daha su içip böbreklerimize yatırım yapmak ya da 1 bardak doğal meyve suyu içerek hem keyif alıp hem sağlıklı beslenmek , ilerleyen yaşlarda ki
yaşantınıza büyük katkı sağlayacak. Diyet ve yeni bir beslenme düzeni sanılanın aksine ufak tefek değişikliklerle mümkün. Basit yapılı şekerler tüketmek yerine daha kompleks karbonhidratlar almak , katı yağlar yerine zeytinyağı tüketmeye başlamak bile küçük ama çok etkili adımlar olacaktır.
O zaman yeni bir düzen için daha fazla beklemeye gerek var mı?

Bu makale 25 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Mustafa Eldemir

Dyt.Mustafa Eldemir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.

Dyt.Mustafa Eldemir mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Beslenme düzeni
Dyt. Mustafa Eldemir
Dyt. Mustafa Eldemir
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube