Depresyon

Hepimiz hayatımızın bir bölümünde kendimizi mutsuz, yetersiz ve önceden severek yaptığımız şeylere karşı ilgisiz hissedebiliriz. Bu duygu durumuna sahip olduğumuz anlar aileden birinin vefat etmesi, boşanma ya da işini kaybetme sırasında karşımıza çıkabilir. Her birey uygun koşullar oluştuğunda, olumsuz duygulara sahip olduğunda depresyona girebilir. Fakat bazen zorlayıcı ve acı verici olan bu duygular zamanla geçer ya da yoğunluğu azalır. PEKİ DEPRESYON NEDİR? Depresyon ruhsal rahatsızlıklar arasında en sık görülen hastalıklardan biridir. Duygu durum bozukluğu olan depresyon, sürekli olarak üzüntü ve mutsuz olma durumudur. Depresyon dilimize çöküntü olarak da çevrilebilmektedir.

Depresyon

               DEPRESYON 

 

Düşüncelerinize dikkat edin;

duygularınıza dönüşür…

Duygularınıza dikkat edin;

davranışlarınıza dönüşür..

Davranışlarınıza dikkat edin;

alışkanlıklarınıza dönüşür…

Alışkanlıklarınıza dikkat edin;

değerlerinize dönüşür…

Değerlerinize dikkat edin;

karakterinize dönüşür…

Karakterinize dikkat edin;

kaderinize dönüşür…

MAHATMA GANDHİ

Hepimiz hayatımızın bir bölümünde kendimizi mutsuz, yetersiz ve önceden severek yaptığımız şeylere karşı ilgisiz hissedebiliriz. Bu duygu durumuna sahip olduğumuz anlar aileden birinin vefat etmesi, boşanma ya da işini kaybetme sırasında karşımıza çıkabilir. Her birey uygun koşullar oluştuğunda, olumsuz duygulara sahip olduğunda depresyona girebilir. Fakat bazen zorlayıcı ve acı verici olan bu duygular zamanla geçer ya da yoğunluğu azalır.

PEKİ DEPRESYON NEDİR?

Depresyon ruhsal rahatsızlıklar arasında en sık görülen hastalıklardan biridir. Duygu durum bozukluğu olan depresyon, sürekli olarak üzüntü ve mutsuz olma durumudur. Depresyon dilimize çöküntü olarak da çevrilebilmektedir. 

DEPRESYON NEDENLERİ NEDİR?

  • Kişinin aile öyküsünde depresyon görülüyorsa eğer, genetik olarak kendisinde de görülme olasılığı artar. 
  • Çocukluk döneminde ebeveyn kaybı.
  • Hormon dengesinin değişmesi.

Örneğin, hamilelik dönemi ve doğum sonrası aylar, tiroid hastalığı ve menopoz önemli etkenlerden biridir.

  • Beyin kimyasalları.. 

Yapılan bazı araştırmalar nörotransmitterlerin depresyona neden olabileceğini göstermektedir.

  • Madde ve kötü alkol kullanımı
  • Anksiyete bozukluğu 
  • Düşük sosyoekonomik düzeyi
  • Daha önce depresyon geçirmiş olma
  • Kişilik yapısı
  • İşsizlik

DEPRESYON TANISI NASIL KONUR?

Aşağıda sıralanan dokuz tanı kriterinin beş tanesinin olması ama ilk iki maddeden biri mutlaka olmalıdır.

  1. İlgi ve istek kaybı
  2. Kendini üzgün, umutsuz çaresiz hissetmek
  3. Halsizlik 
  4. Uyku bozukluğu
  5. İştahsızlık ya da aşırı yeme
  6. Kendini işe yaramaz hissetme 
  7. Konsantrasyon güçlüğü ya da unutkanlık 
  8. Ölümün daha iyi olacağını düşünme
  9. Konuşma ya da davranışların yavaşlamış olması

Eğer bu kriterlerden 5 tanesini karşılıyorsanız hafif derecede, 7 tanesini karşılıyorsanız orta derecede ve hepsini karşılıyorsanız ağır derecede depresyonda olabilirsiniz.

Depresyon Türleri Nelerdir?

   Majör 

  • Atipik özellikli depresif bozukluk
  • Psikotik özellikli depresif bozukluk,
  • Katatonik özellikli depresif bozukluk
  • Melankolik depresif bozukluk
  • Doğumdan sonra görülen depresyon
  • Mevsimsel duygu durum bozukluğu

DEPRESYON NE KADAR YAYGINDIR?

Dünyada yetişkinlerin %5’i hayatlarının bir döneminde depresyon geçiriyor. Kadınlarda bu oran erkeklere göre 2 kat daha fazladır.

DEPRESYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Depresyon kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlıktır. Tedavide çeşitli psikoterapi yöntemleri kullanılır. En yaygın ve en bilinen tedavi şekli Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) şeklidir. Bilişsel Davranışçı Terapi, ruhsal rahatsızların oluşundaki etkenleri psikoloji biliminin verilerine göre açıklamaya çalışan terapi yöntemidir. BDT, uygulama ve tedavide şimdiki sorunlara odaklanır. Süre olarak sınırlıdır ve sorun çözmeye odaklıdır. 

 Etkili diğer bir yöntemlerden biri EMDR terapisidir. EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. EMDR terapisi; travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, fobiler, öfke kontrol problemleri, panik atak, cinsel ve/veya fiziksel taciz travmaları, kompleks travmalar, yas problemleri, migren, fibromiyalji, psikosomatik ağrılar, yeme bozuklukları durumlarında kullanılır. Ve birçok farklı terapi yöntemi kullanılır. 

 

DEPRESYONDAN KURTULUMAK İÇİN NE YAPILMASI GEREKİR?

Depresyon belirtilerinden en az bir tanesi iki haftadan fazla sizde varsa bir uzmandan yardım almanızı öneririz. Uzmandan yardım alırken ailenizinde size destek vermesi son derece önemlidir. 

Kendinizi rahatça ifade edebildiğiniz bir aile ortamı bu süreci olumlu şekilde geçirmenize büyük ölçüde olanak sağlar. Kişisel olarak sizin yapmanız gerekenlerin başında düzenli yürüyüş yapmak, kendininize güzel zamanlar yaratmak, sevdiğiniz şeylerle meşgul olmak ve beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Makalede geçen depresyon tanısından herhangi 5 tanesini yaşıyorsanız bir uzmandan yardım almanızı öneririz.

Psikolog Berfin Özkaya

 

 

 

Bu makale 27 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Berfin Özkaya

 

Psk. Berfin Özkaya ; Lisans eğitimimi İstanbul Gelişim Üniversitesi, Psikoloji bölümünden Onur derecesiyle tamamladım.  Lisans eğitimim boyunca İstanbul Abdülhamit Han Hastanesi (GATA), Prof. Dr. Öğet Öktem Tanör ile birlikte Cerrahpaşa Hastanesi (ÇAPA), İnci Psikoloji Kliniği, Helen Psikoloji Kliniği ve Else Kliniğinde staj yaparak tecrübe kazanma imkanı buldum. Moxo Dikkat Testi, MMPI, Çocuk Testleri eğitimi ve Prof.Dr. Hakan Türkçapar Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimlerini tamamladım.  Ayrıca Ruh Sağlığı Derneğinde ve Toplum Gönüllüleri Vakfında (TOG) iki yıl öğrenci koordinatörü olarak çalıştım. Şu anda özel bir rehabilitasyon merkezinde psikolog olarak görev yapmaktayım.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
twitter
Etiketler
Depresyon nedir
Psk. Berfin Özkaya
Psk. Berfin Özkaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube