Bu teknik, Elizabeth Pantley tarafından ortaya atılmış – genellikle bebeğiyle birlikte uyumayı tercih eden ailelerin sevdiği – “Attachment Parenting” denilen akımının bir uzantısı olan bir tekniktir.
Olumlu Yanları:
Tekniğin içinde bebeği ağlatmak gibi bir nokta yok. Pantley buna kesinlikle karşı.
Bebeğinizin kendine has olan, uyku, açlık, ağrı gibi durumlara verdiği işaretleri okumaya odaklanan bir yöntem.
Ani değişikliklerden hoşlanmayan aileler bu yöntemi daha çok tercih ediyor.
Teknik, size ve bebeğinize, uyku ve aile düzenine göre uyarlanabilir.
Birlikte uyumayı seçen aileler, bu tekniği daha kolay bir şekilde uyguluyor. Çünkü uykuya geçişte, hep birlikte kalmanız gerek.
Olumsuz Yanları:
Diğer anlattığımız yöntemlere göre , bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenmesi uzun zaman alıyor.
Her uyku zamanında bebeğinizle uzun zaman geçireceğinizden, günlük işlerinizi buna göre planlamanız gerekiyor.
Her adımda, çok küçük değişiklikler olduğundan, eğitimin verimini görmeniz güç olabilir.
Teknik:
1.Adım : Gündüzleri mutlaka 2 kez bebeğinizin uyuması gerekiyor. En başlarda bunu bebek arabasında, arabada, ya da uyutmanın daha kolay olabileceği bir şekilde başlayarak deneyebilirsiniz. Pantley, her bebeğin uykusunun geldiği ‘O an’ı iyi yakalamanızı tavsiye ediyor. Çünkü eğer bunu kaçırırsanız, ve bebek daha fazla yorulursa, uyutmanın imkansıza yakın olduğu görüşünde.
2.Adım : Emzirme, emzik, sallayarak uyutma gibi bebeğin uykusunu bölebilecek alışkanlıkları birdenbire değil, sürelerini azaltarak bırakmak gerekiyor. Aynı zamanda, gündüz için bebek için esnek ama mümkün olduğunca takip edebileceğiniz bir rutin tavsiye ediliyor. Yatma saati eğer geçse, her gün yarım saat öne çekerek, 19:00-19:30’a ayarlanması lazım.
3.Adım : Bebeği yatağa yatırdığınızda, uykulu ama uyanık bir şekilde olması gerek. Ninni söylemek, sırtını okşamak, elini tutmak, eğer ağlarsa kucağınıza alıp sakinleştirmek; ve her seferinde bunu azaltarak yatağa geri koymak, uyuduğunda ise yavaşça yanından uzaklaşmak; gerekiyor.
4.Adım: Yavaş yavaş, ağlatmadan geri çekilerek, her uyandığında yine aynı şeyleri – ama daha kısa süre için- yaparak bu tekniği sürdürüyorsunuz. Bebek kendi kendine uyumayı öğrenene dek aynı şekilde ileriyor.
Aynı şekilde, bebeği yatağına alıştırmak, ona uykuyla özdeşletireceği bir ‘Uyku Arkadaşı’ ile tanıştırmak, uyku zamanında müzik çalmak, gece uykusundan önce sakinleştirici bir ‘Yatma zamanı Rutini’ oturtmanız da tavsiye edilen noktalar arasında.
Tıpkı her teknikte olduğu gibi, bu da herkes için değil. Tekrarlamakta fayda var; her teknik her bebekte aynı sonucu vermez. O nedenle uyku eğitimi konusunu düşünüyorsanız, hem sizin için, hem bebeğiniz için, hem de içinde bulunduğunuz şartlara en iyi uyan yolu seçmeniz, süreci uygulamada işinizi kolaylaştıracaktır.