Ramazan sofraların vazgeçilmezi: hurma

Ramazan sofraların vazgeçilmezi: hurma

Ramazan alışverişi yaparken listenin başında yer alan, genellikle oruç açarken tercih edilse de, tadından vazgeçemeyenler için ilerleyen saatlerde de tüketilen yiyecektir hurma. Çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurma, insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Sadece Ramazan Ayında değil diğer tüm aylarda da tüketimi yaygınlaştırılmalıdır.

Hurma Kalbi Korur: İçerisinde magnezyum, kalsiyum ve potasyum içermektedir. A vitamini açısından da zengin olan bu meyve , aynı zamanda içerisinde kalp sağlığına yararlı mineraller bulunduruyor. Hurma, özellikle damar tıkanıklığı nedenlerini ortadan kaldırarak kalp sağlığını korur.

Kanseri Engeller: Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Hurma çok yüksek lif ve antioksidana sahiptir. Düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından korur. Bu yüzden yapılan birçok araştırma hurmayı yüksek derecede tüketen Araplarda kansere yakalanma oranın çok düşük olduğunu ortaya koymuştur.

Hafızayı Güçlendirir: Hurma beyni ve hafızayı ciddi şekilde destekliyor. A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine retinale dönüşen karoten içeriyor. Bunun dışında beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.

Anne Sütünü Arttırır: Emzirme dönemlerinde olan annelere, süt miktarını arttırıcı etkisi vardır.

Kemiklere Faydalıdır:Bol miktarda kalsiyum ve fosfat içeren hurma genel anlamda kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Karaciğer Yağlanmasını ve Kötü Kolesterolü Azaltır: Hurma içerdiği zengin vitamin ve besin kaynaklarıyla vücuttaki kötü huylu kolesterolü düşürür. Vücudun dengesini sağlar.Karaciğerde yağlanma oluşmasını önler, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

Kabızlığı Önler: Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sahurda aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu ortadan kaldırmaktadır.

Berkeley Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalar, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin ve kasların çalışmasında önemli rol oynayan magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu ortaya koymuştur. Hurma ayrıca içerdiği magnezyum ile, böbrekler için de son derece önemlidir. Bir insan günde 2-3 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilir. İçerdiği B1 vitamini ile sinir sisteminin sağlıklı olmasını kolaylaştırır.

DİKKAT!

İçerisinde şeker miktarı yüksek olduğundan metabolik sendromlu ve yüksek şekeri olan diyabetliler dikkatli tüketmelidir. Günde 2-3 adet orta boy hurma 1 porsiyon meyveye eşittir. Bu miktarı aşmamaya özen gösteriniz.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gülfem Gülen

Dyt. Gülfem GÜLEN, Antalya - Alanya'da doğmuştur. Lise öğrenimini 2011 yılında Alanya Hasan Çolak Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini "İstanbul'da Açıkta Satılan Dondurmaların Hijyenik Kalitesinin Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimi üresince Alanya Devlet Hastanesi, Ümraniye Toplum Sağlığı Merkezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Nisa Hastanesi, İstanbul Medipol Mega Hastaneler Kompleksi (çocuk ve yetişkin stajı), Özel Ersoy Hastaneleri (elektif stajı) gibi Türkiye'nin saygın kurumlarında stajlar yaparak henüz öğrenciyken mesleki deneyim kaznamaya başlamıştır.

Dyt. Gülfem Gülen
Dyt. Gülfem Gülen
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube