Çocuklardaki iştahsızlık

Çocuklardaki iştahsızlık

 Çocuklarının iştahsız oluşu ebeveynlerin en sık rastlanan şikayetlerinden biridir. Çoğunlukla bu çocukları doktorları 'iyi ve yeterli boy ve kiloda' olarak değerlendirir. Ebeveynler farkında olmadan çocuğun az yemesi veya yeterli beslenmemesi ile ilgili endişelerini onun yanında dile getirirler. Bu şekilde yemeye zorlanmakla çocuk yemeyi giderek daha fazla reddetmeye başlayabilir.

    Çocuğunuz enerji dolu gözüküyor, yeterli hızda büyüyor ve sağlıklı gözüküyorsa büyük olasılıkla yeterli besleniyordur. Yemek için zorlanmazsa kendisi için yeterli miktarda yiyecektir. Sağlıklı çocuklar aç olduklarında yeyip, tok hissettiklerinde yemeyi bırakırlar. Sunacağınız yiyecekleri planlayarak sunmanız, çocuğunuzun bunlar arasından kendi tercihini yapması, miktarı için kendi karar vermesi ve kendi başına yemesi iştahlı yeme olasılığını arttıracaktır. Yemek zamanlarının ve ortamının sakin, huzurlu ve gerginlikten uzak olması çocuğun açlık ve tokluk durumlarına ait vücut sinyallerini algılayıp öğrenmesini kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda bu, yaşam boyu sağlık için iyi bir alışkanlık olacaktır.

    Çocuklar ebeveynlerinin yeme alışkanlıklarını da gözlemlerler. Yemek seçen, düzenli öğün alışkanlığı oturmamış, ailece sofra paylaşımı az olan ebeveynlerin çocuklarında da beslenme süreçleri sorunlu olabilir.

    

     Çocukta dönemsel iştah kaybının sebeplerine göz atalım:

     2-6 yaş arasında normal olarak büyüme hızı yavaşlayan çocuklarda besin gereksinimleri de ilk yaşlara göre azalacağından genellikle iştah kaybı yaşanır. Ayrıca bu döneme ait psikolojik gelişim uyarınca, sevdikleri ve sevmediklerini dile getirerek bağımsızlıklarını ortaya koymaya çalışırlar. Sağlıklı beslenmenin parçası olarak ağız tadı tercihleri oluşmasının ilk dönemleri de bu zamana rastlar.

     Hastalık zamanlarında iştah azalır.

     Mutsuz hissettiği zamanlarda çocuk yemeyecektir.

     İstediğinden fazlası için yemeye zorlandığında yemeyecektir. 

     Öğünler arasında abur cubur yemesi iştahını azaltacaktır. 

     Kansızlık iştahsızlık nedeni olabilir.

 

    Özetle, NELER YAPILABİLİR ?

    Renkli kaşıklar, desenli , şekilli tabaklar, sevdiği müzikler ya da benzeri yöntemlerle besin ilgi çekici hale getirilebilir.

     Beslenme saatleri sabit olmalıdır.

     Besin tercihleri ve ağız tadı hayatın erken evrelerinde oluşur ve bir kez oluşunca değişmesi zordur. Bu nedenle çocuk sağlıklı yiyecekler için desteklenmeli, sağlıksız olanlarla tanışmasının önüne geçilmelidir.

      Bir süre için çocuğun kendi yiyeceğini seçmesine izin verilebilir, iştahı azalan çocuklar az yese de yeterli sıvı alırlar.

      Yemek zamanı yiyeceği miktarı kendi belirlemesine izin verilmeli, sonrasında öğünler arasına küçük ara öğünler eklenmelidir.

      Yüzme, bisiklet veya benzeri aktivitelerle iştah artışının uyarılması sağlanabilir.

      İştahsız dönemlerde vitamin desteği doktora danışılarak yapılabilir.

      Yemek yeme alışkanlığı hakkında konuşmayı bırakmalı,

      Yemek zamanı uzun tutulmamalıdır.

      Çocuklar gece uyku arasında beslenmemelidir.

      2 saatten kısa aralıklarla beslenmemelidir.

      Ara öğünler ana öğüne yakın miktarda olmamalıdır.

      Çocuk iştahsızlığı nedeni ile suçlu hissettirilmemeli,

      Hiçbir zaman ağız tutulup kaşık ya da çatal ile zorlayarak beslenmemelidir.

 

Bunlara rağmen, iştah kaybı uzun sürer ve tartı kaybı ile birlikte olursa, çocuğun doktoru tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ceyda Ekiz

Uzm. Dr. Ceyda EKİZ 1971 yılında Adapazarı' nda doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İhtisasını ise yine 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde yapmış ve 1998 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2001-2002 yılları arasında Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi' nde, 2002 -2016 yılları arası Özel Kadıköy Şifa Hastanesi' nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Ceyda EKİZ mesleki çalışmalarına QBMed'de devam etmektedir.

Uzm. Dr. Ceyda EKİZ, İstanbul tabip odası üyesidir. Ayrıca evli ve iki çocuk annesidir.

Etiketler
Kansızlık
Uzm. Dr. Ceyda Ekiz
Uzm. Dr. Ceyda Ekiz
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube