Çocuk sağlığı izlemi

Dünya sağlık örgütü (DSÖ) 0-18 yaş arasını çocuk olarak kabul etmekte olup 19-21 yaş arası geç ergenlik dönemidir. Sağlıklı bir bireyin gelişimi için doğumdan itibaren düzenli aralıklarla çocuklar çocuk hekimi tarafından takip edilmelidir.

Çocuk sağlığı izlemi

Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl

Dünya sağlık örgütü (DSÖ) 0-18 yaş arasını çocuk olarak kabul etmekte olup 19-21 yaş arası geç ergenlik dönemidir. Sağlıklı bir bireyin gelişimi için doğumdan itibaren düzenli aralıklarla çocuklar çocuk hekimi tarafından takip edilmelidir. Burada amaç çocuklarımızı hastalıklardan koruma, büyüme ve gelişmelerinin değerlendirilmesi, sağlığın iyileştirilmesi ve rehberlik, hastalıkların tanı ve tedavisidir.  Tüm bu süreçlerde çocuk hekimiyle aile iletişimi anahtar rol oynamaktadır.

Kontrollerde büyüme-gelişme, yaşa göre yapılması gereken taramalar, aşı planlaması, beslenme gibi konular yanında ailenin, özellikle annenin ruhsal durumu göz ardı edilmemelidir. Çocuk sağlığı izlemlerinde aileleri yetkin duruma getirmek için onlara çocuk yetiştirme ilkeleri aktarılmalı, öngörülen olaylar konusunda bilgilendirme yapılmalıdır.

Her bebek çocuk hekimi tarafından doğum anında ve doğumdan hemen sonra değerlendirilmelidir. Normal durumda doğumdan sonra 3-5. günlerde ve 7-10. günlerde kontrol önerilir. Altı aya kadar aylık, 6-12 ay arası üç ayda bir bebek kontrol edilmelidir. Üç yaşına kadar 6 ayda bir daha sonra ise yıllık kontroller uygundur. Fakat kontrol aralıkları her çocuğa özel olarak farklılık gösterebilir.  

Aile ile ilk görüşme ve tanışmanın gebelik döneminde başlaması aileye birçok konuda danışmanlık verebilmek açısından tercih edilir. Her görüşmede şikayet, öykü, özgeçmiş değerlendirilmeli, tam bir muayene ve gözlem yapılmalı, eksik bilgiler tamamlanmalıdır. İlk çocuk sağlığı izleminde aile öyküsü önemli bir yer tutmaktadır. Yakın akrabalar arasında erken yaşta görme veya işitme sorunu olan var mı, gelişimsel kalça displazisi olan var mı, zihinsel gelişme geriliği olan kimse var mı, tüberküloz tedavisi almış kimse var mı, 50 yaşından önce iskemik kalp hastalığı gelişmiş kimse var mı, başka önemli bir hastalığı olan var mı gibi sorular problemlerin erken saptanıp önlem alınması açısından çok önemlidir.

Kontrollerde koruyucu sağlık uygulamaları içinde en önemli konulardan biri aşılamadır. Aşılar çocukları ciddi hastalıklara karşı korur. Bu nedenle kontrollerde aşı programına uygun aşıların yapılması, rutin program dışı aşılar konusunda ailenin bilgilendirilmesi çok önemlidir. Aşılarla ilgili ailelerin endişeleri giderilmelidir.

Sağlıklı beslenmenin temelleri doğumdan sonra ilk bir saat içinde emzirme ile başlamalı, bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Daha sonra yaşa uygun beslenme açısından tüm kontrollerde aileye rehberlik yapılmalıdır.

Sevgili aileler, çocuğunuzun sağlıklı bir birey olması için sürekli çocuk hekiminizle iletişim içinde olunuz.

Bu makale 30 Temmuz 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl

Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl 1970 yılında İzmir’de doğdu. İlkokulu İzmir Agah Efendi İlkokulu’nda, orta ve lise eğitimini İzmir İnönü Lisesi’nde tamamladı. 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Pratisyen hekim olarak Kastamonu ve İstanbul’da çalıştı. 2002 yılında İstanbul SSK Bakırköy Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. 2002 yılında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak çalışmaya başladı. 2004-2005 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi ve Yoğun Bakım Ünitesi’nde Gözlemci Doktor olarak çalıştı. 2007 yılında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çocuk Yoğun Bakım Ünitesini kurdu. 2011 yılında Çocuk Yoğun Bakım Yandal Uzmanı ünvanını aldı. 20 ...

Etiketler
Çocuk Sağlığı İzlemi
Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl
Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl
İzmir - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube