Çocuklarda üriner sistem infeksiyonlarına dikkat !

Çocuklarda üriner sistem infeksiyonlarına dikkat !

Üriner sistem, vücutta idrarı yapan ve vücut dışına taşıyan bir sistemdir. Böbrek, mesane ve onları birbirine bağlayan tüpleri içerir. Bakterilerin üriner sisteme girmesiyle infeksiyonlar meydana gelir.

Üriner sistem infeksiyonları, genellikle kolay tedavi edilir. Ancak tedavi edilemezse, özellikle altta yatan bir anomali varsa sepsis adı verilen tüm vücutta yaygın infeksiyonlara yol açabilir.

Barsaklarda yaşayan bakteriler, dışkı aracılığıyla üretra adını verdiğimiz bölüme ulaşırsa ( idrarı mesaneden dışarı atan bölüm ) kolaylıkla mesane ve böbreğe ulaşabilir.

Bebekler ve küçük çocuklarda ciddi bir semptom olmadan da  görülebileceği gibi aşağıdaki semptomlara da neden olabilir:

Ateş

Kötü kokulu idrar

Kusma

İştahsızlık

Halsizlik

Tartı alımının yetersiz olması

Daha büyük çocuklarda ise ;

İdrar yapma sırasında ağrı, yanma

Sık idrara gitme

İdrar kaçırma

Kötü kokulu, bulanık, kanlı idrar yapma

Sırtta, bir veya her iki yanda ağrı

Alt bel ağrısı

Öykü, şikayetler ve fizik muayene bulgularının doğrultusunda idrar tahlili, idrar kültürü gibi laboratuvar testleri istenir. İdrar kültürü sonucu bir – iki günde çıktığı için genellikle idrar tahlili sonucuna göre antibiyotik başlanabilir. İnfeksiyon tedavisi sonrası , sebebe yönelik araştırmalar yapılabilir. Mesaneden böbreğe idrar kaçmasına yol açan vezikoüreteral reflü, böbrek taşları, ürüner sistemin diğer doğuştan anomalileri, kabızlık gibi durumlarda tekrarlayan idrar yolu infeksiyonları görülebilir.

Antibiyotik tedavisinde doktorunuzun önerdiği doz ve sürede tedaviyi uygulayın. Ateş veya diğer semptomların iki – üç gün içerisinde düzelmesi durumunda tedaviyi erken sonlandırmanız, hastalığın tekrarlamasına veya ilerlemesine yol açabilir.

Tekrarlayan idrar yolu infeksiyonları kalıcı böbre hasarı, hipertansiyona yol açabileceğinden infeksiyona yol açabilecek altta yatan hastalıkların tanısının konulması önemlidir.

Tedavi başlandıktan iki gün sonra semptomlar gerilemiyorsa doktorunuzla görüşün. 3 ayın altındaki bebeklerde, kusan ve ağızdan ilaç alamayan çocuklarda,sepsis gibi ciddi infeksiyonlarda hastaneye yatırılarak tedavi edilmeleri de gerekebilir.

Çocukların bol su içmeleri, idrar tutmayarak sık sık banyoya gitmelerinin hatırlatılması da tedavinin önemli bir kısmını oluşturur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Pınar Berik Keskin

02.07.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Emirgan İlkokulu’ nda, orta ve lise öğrenimimi ise Behçet Kemal Çağlar Lisesi’ nde tamamlayarak 1987 yılında pekiyi derece ile mezun oldum. 1988 – 1993 yılları  arasında İstanbul Tıp Fakültesinde okuyarak 30.7.1993 tarihinde 90 üzeri ortalama ile mezun oldum. 1993 yılında TUS sınavını  kazanarak İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları  A.B.D’ da uzmanlık eğitimime başladım (  Ekim 1993 ). 29.4.1998 tarihinde astım alanında tezimi vererek uzmanlık eğitimimi tamamladım. 2000 – 2002 yılları arasında Marmara Üniversitesi Pediatrik Hematoloji – Onkoloji Bilim Dalı’ nda uzman hekim olarak eğitim aldım. 2002 – 2008 yıllarında Bristol – Myers Squibb ilaç firmasında Medikal Müdür olarak görev yaptım. Bu dönemde aynı zamanda İstanbul’da çeşitli klinik ve hastanelerde çocuk dokto ...

Uzm. Dr. Pınar Berik Keskin
Uzm. Dr. Pınar Berik Keskin
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube