İştahsız çocuk :

İştahsız çocuk :

İştahsız çocuk :

İştah yiyeceklere duyulan istektir. Bu isteğin kaybolmasına iştahsızlık denir. 

Yaşamın ilk 2 yılında  oluşan beslenme alışkanlığı yaşam boyu süren yeme davranışımın temelini oluşturmaktadır. İştahsızlık çocuk polikliniklerine sık başvuru nedenlerinden birisidir. 

         Çocuğun Ebeveyni ile konuşurken;  yeme-yedirme öyküsü, yeme davranışları  ile ilgili bilgiler yanında özel bir hastalığı olup olmadığı hakkında bilgiler edinilmelidir. 

 

Erken çocukluk döneminde iştahsızlığa  yol açabilen durumları özetleyecek olursak;

       Ebeveynlerden birisinin çocukluk döneminde iştahsızlık problemi yaşamış olması

        Erken çocukluk döneminde kusma, reflü, besin alerjisi , infantil kolik ,kabızlık gibi iştahsızlığa neden olabilecek durumların olması 

        İştahsızlık genellikle ailenin ilk bebeğinde sıktır

         Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı  öyküsü olan bebeklerde iştahsızlık sık görülür. 

         Emzirme döneminde anne sütünün az  verilmiş olması, katı besinlere geç başlaması, ek besinlere başlama döneminde sorun yaşama ve yapılan yanlışlar diğer önemli nedenlerdendir. 

         Çocukta bozulmuş uyku düzeninin olması ve ciddi hastalık geçirme öyküsü olması 

         Çocuğun herhangi bir besinle kusma, öğürtü, boğulma hissi yaşamış olması gibi durumlar iştahsızlığa neden olabilir. 

Ayrıca Bebek-bakıcı arası  iletişim azlığı,

Annenin anksiyetesinin olması, yeme problemi ve kendi beden algısında endişeli  olması iştahsızlığa yol açabilir.

 

Çocukta iştahsızlığı önlemek için ;

Annenin dedikleri mutlaka iyi bir şekilde dinlenmelidir. 

Bebeklerde sağlıklı yeme davranışının gelişimi için bebeğin istekleri daima ön planda tutulmalıdır. 

Yani: çocuğun neyi yemek istediği, nerede yemek istediği ve ne zaman yemek istediği her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. 

İştahsızlığın emzirme döneminden ek besinlere geçişte,kaşıkla beslenme, bebeğin kendi başına yemek istediği  dönemlerde dahada  sık görülebileceği bilinmelidir. Ayrıca çocuk beslenirken çocuk zorlanmamalıdır.

 

Yapılan çalışmalarda bazı çocukların  öğün sırasında sofraya oturmadıkları  hep oyunu tercih ettikleri gözlenmiştir. Anne çocuk arası ilişkide  kopuklukta diğer bir iştahsızlık nedenidir. Bu gibi durumlarda çocukta uyaran eksikliği olup olmadığı veya anneye ait nedenler gözden geçirilmelidir. Bazen  “ihmal edilmiş çocuk “ olması da iştahsızlığa yol açabilir. 

 

Sınırlı sayıda hastada ise ; iştahsızlığa neden olabilecek solunumsal, kardiyolojik, sindirim sistemi hastalıkları  veya kronik hastalıklarda göz önünde bulundurulmalıdır. 

Bu makale 28 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Fatih Ünal

29 Mayıs 1966 tarihinde Uşakta doğdu. İlkokulu Aybey  İlkokulunda, ortaokulu Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulunda bitirdi. Lise öğrenimini ise İzmir Ataturk Lisesinde bitirdi. Tıp eğitimini 1983-1989 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde bitirdi. Mecburi hizmetini Muğla E Tipi Cezaevinde yaptıktan sonra, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimimini/ ihtisasını  İstanbul  Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1991-1995 yılları arasında tamamladı. 1996- 1998 yilları arasında Aydın  SSK Hastanesi Çocuk Hastalıkları bölümünde çalıştı. 1998-2001 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalında yandal ihtisasını tamamladı. 2002 -2008 yılları arasında SSK Çekirge Çocuk Hastanesi, 2009-2011 yilları arasında  Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji bölümlerin ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Doç. Dr. Fatih Ünal
Doç. Dr. Fatih Ünal
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube