Çocuk ve oyun; oyun çocuklar için neden önemlidir?

Çocuk ve oyun; oyun çocuklar için neden önemlidir?

Oyun oynama davranışı en ilkel davranışlardan biridir. Özellikle ilkel avcı ve toplayıcı toplumların sosyolojik yapılarında oyun, avlanmanın ve toplanmanın çocuk tarafından icra edilen eğlenceli bir öğrenme biçimiydi.

Çocuk oyun oynarken gerek yetişkinlerin gerekse genel anlamda sosyalin davranışlarını gözlemleyerek (evcilik, askercilik, doktorculuk vb.) taklit ve model alma esasına dayalı grupla veya ferdi faaliyetlerde bulunurlar. Nitekim Amerika Birleşik Devletleri’nde Dexter Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre drama veya oyun gibi interaktif öğrenme modellerinin kullanılması, sözel veya okuyarak öğrenilen bilgiye nazaran bilginin akılda daha fazla kalıcı olmasını sağladığı tespit edilmiştir. Beşeri ilişkilerin taklit edildiği bu tür oyunlarda çocuk, sosyal içinde nasıl davranmasından tutun, dürtü ve davranış kontrolüne, empati kurma becerisinin geliştirilmesinden tutun soyut ve somut kavramlara kadar birçok mental ve davranışsal kazanımlar sağlar.

Öte yandan hızla gelişen toplumlarda sosyolojik olarak incelenmesi gereken başka bir konu vardır: Uydu kentler ve metropoller. Değişen ekonomik, teknolojik, kültürel ve siyasal zeminler bizlerin geçirdiği çocuklukla, çocuklarımızın geçirmekte oldukları süreci birbirinden anlamlı düzeyde ayırmaktadır. Hatta bir zamanlar mahallenin tek televizyonlu veya radyolu evi varken şimdi, yüksek teknolojik ürünü dev ekranlı LCD televizyonlu ve internete girebilen buzdolaplı evler var olmaktadır. Bunlara ek olarak sarı telefon kulübesinden ve kasetçalardan, I-Pad ve I-Phone’ a geçiş yapıldı. Ancak bu tozpembe teknolojik ürünlerinin birtakım getirileri oldu: Yalnızlaşma. Bu yalnızlaşma özellikle çocuklarda sosyal iletişimi ortadan kaldırarak sınırsız bir dünyada kaybolmalarının sonucu olarak kendisini gösterdi. İlk Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde İnternet Bağımlılığı Polinkinliği’nin kurulması da tüm bu metamorfozların bir tezahürü niteliği taşımaktaydı aslına bakıldığında.

Tüm bunların ikincil olumsuz kazançları ise gelişim sürecindeki çocukların birbirileri arasındaki ilişkiler, sanal (çizgifilm, bilgisayar oyun karakterleri vb.) modellemelerden öğrendikleri davranışlarla aşırı koruyucu veya ilgisiz ailelerin telkinleri altındaki davranış kalıpları arasında çocukların sıkışmalarına neden olabilmekte, bu sıkışmadan çıkan gerilim ise düzen bozma, saygısızlık, kurallara uymama, nevrotik bağırmalar ve hareketler gibi sonuçlara yol açabilmektedir.

Bu nedenden ötürü, çocukların sosyal içinde daha sağlıklı iletişim kurmaları, dürtü kontrol, sıra bekleme, enerji sarfiyatı, iş birliktelik, uyum, kazanma/kaybetme gibi birçok davranışı öğrenmeleri için çocukların sosyal oyunlar oynamaları teşvik edilmelidir. Her ne kadar piyano, bale, yüzme gibi sporlar sosyal aktivite olarak geçse de münferit icra edilmekte ve farklı kazanımlar elde edilmektedir. Dolayısıyla çocukların oyun kurma ve oyun tamamlama dâhil arada kalan tüm kazanımları sağlamaları için onlara ortamlar yaratılmaya çalışılmalıdır. Çünkü daha oyun kurmayı bilmeyen bir çocuğun gelecekte bir aile, iş hatta ülke kurmaya kalkması talihsizliklere yol açabilir.

Nöropsikolog Alkım Seven

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Alkım Seven

Alkım Seven 1985 yılı İzmir doğumludur. Liseyi İzmir Konak Anadolu Lisesi’nde okumuş ve bu dönemde Ege bölgesi Liseler Arası Felsefe Platformu’nu kurmuştur. Liseyi bitirdikten sonra sırasıyla Yakın Doğu Üniversitesi ve Bristol Üniversitesi’lerinde psikoloji ve nöropsikoloji eğitimlerini tamamlamıştır. İngiltere'de bulunduğu sırada  "Knight of the Order of the White Rose of Finland” ödülüne sahip CRIC Bristol Profesörü Risto Kauppanen süpervizyonunda “Travma Sonrası Stres Bozukluklarında Hipokampik Hacimsel Değişimler ve Bilişsel-Davranışçı Terapinin etkisi” üzerine bir makale yazmıştır ve basılmaya değer bulunmuştur. Bunun yanında nöro-linguistik çalışmaları nezdinde Uralik ve Altaik dillerin matematiksel ölçütlerinin kognitif-linguistik paketlemeleri üzerine  çalışmalar yapmıştır. Bristol Üniversitesi Nöropsikoloji yüksek lisansı bitirm ...

Etiketler
Çocuk psikolojisi
Uzm. Psk. Alkım Seven
Uzm. Psk. Alkım Seven
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube