Stres ile mücadele hakkında

Bu makalede stres ve stresle mücadele konusu üzerinde durulmaktadır.

Stres ile mücadele hakkında

Kısa bir süre ara verin

Stres psikolojik olarak yaşadığımız bir sorundur. Ancak stres yaşadığımızda tüm bedenimiz strese esir olur. Stresin kaynağına göre bedenimizde yaşadığımız belirtilerin şiddeti değişiklik gösterebilir. Örneğin kalp çarpıntımız artabilir, midemize ağrılar girebilir, bağırsaklarımızda hareketlilik olabilir, baş ağrıları çekebiliriz. Eğer stres anlık bir duruma bağlı değil de genel olarak yaşamımızda hakimse, sürekli karamsar ve huzursuz bir modda bulunabiliriz. Hangi durumda olursak olalım, stresin günlük yaşamımızı etkilediğini düşündüğümüz an faaliyetlerimize kısa bir ara vermeli ve düşünmeliyiz. Özellikle doğu kültürlerinde kendine vakit ayırma ve yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini gözden geçirme anlarına önem verilir. Uzak doğuda meditasyon ve yoga temel olarak bunu hedeflemektedir. Bizim kültürümüzde tefekkür kavramı kendini ve yaşadıklarını gözden geçirme, davranışlarını olumlu yönde düzenleyebilmek için iç dünyamıza yolculuk için kullanılan bir kavramdır.

Stresli duruma bir isim verin.

Yaşadığınız soruna bir isim verecek olsaydınız nasıl bir isim verirdiniz? Sorunu isimlendirin. Sonrasında o sorunu başkası yaşıyormuş gibi ya da bir roman okuduğunuzu ve oradaki kahramanın sizin yaşadığınız sorunu yaşadığını hayal edin. Bunu yaptığınızda sorununuza dışardan bir gözle bakmış olacaksınız. Sorunun içinden çözüm yollarını görmek her zaman mümkün olamadığı için bu yöntem iyi gelebilir.

Sorunu analiz edin.

Dışardan bir gözle baktığınız sorunun kaynağı ne? Sorunun ortaya çıkmasına neden olan kişi veya kişiler kimler? Sorunun çözümü dışardan bir gözle baktığınızda ne kadar zor? Zorluk durumunu belirlemek için derecelendirme yapabilirsiniz. 0-10 arasında yapacağınız derecelendirme durumu somutlaştırmak için yararlı olacaktır.

Bu zorluğu aşmak için kendinizi ne kadar güçlü hissediyorsunuz? Destek almadan bu durumun üstesinden gelebilir misiniz?

Sosyal destek kaynaklarınızı belirleyin.

Sosyal destek insan için çok önemlidir. Birçok sorunu çevremizdeki insanların ve yakınlarımızın desteği ile aşarız ya da o sorunlara onların yardımı ile katlanabiliriz. Stres yaşadığımızda da bu destek kaynakları çok önemlidir. Eğer tek başınıza stresli durumun üstesinden gelemeyeceğinizi hissediyorsanız, o konuda size destek sunabilecek kişilerle irtibat kurun.

Ortam değişikliği yapın.

Bazen stres kaynağı kaçamayacağınız ya da üstesinden gelemeyeceğiniz kadar güçlü ve yakın olabilir. Bu durumda yapılabilecek en iyi şey ona maruz kalma sürenizi azaltmaktır. Hatta eğer mümkünse ortam değişikliği yaparak stres kaynağı kişiden veya durumdan tamamen uzaklaşmakta yarar bulunmaktadır.

Bu tavsiyeler bizim hayatın normal akışı içerisinde farkında olmadan, stresle karşılaştığımızda kullandığımız çözüm yollarıdır. Ancak zaman zaman bir uzman desteğine de ihtiyaç duyabilmekteyiz. Bu seçenekleri uygulama gücünü bulamadığınızda psikolojik destek almanız güçlü hissetmenize ve sorunlarınızın üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Bu makale 17 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Burak Salimoğlu

Psikolojik Danışman/Aile ve Evlilik Danışmanı Kadir Burak Salimoğlu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında Doktora eğitimine devam etmektedir. Tez çalışması kapsamında çift terapisi alanında şema terapi kuramı ekseninde görüşmeler gerçekleştirmektedir.

Kognitif psikoterapinin anksiyete bozukluklarına uygulanması ve şema terapi eğitimlerini tamamlamıştır. Şema terapi hem bireysel hem de ilişki sorunlarında oldukça pratik ve yararlı bir psikoterapi ekolüdür.

Etiketler
Anksiyete
Uzm. Psk. Dan. Burak Salimoğlu
Uzm. Psk. Dan. Burak Salimoğlu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube