Cinsellikte iletişimsizlik

Cinsellikte iletişimsizlik

İnsanlığın temel ihtiyaçlarından olan üreme güdüsü ve cinsellik günümüzde birçok insan için utanılacak ve suç sayılacak bir eylemmiş gibi algılanmaktadır. Cinselliğin konuşulmasının bile ‘ahlaksızlık’ sayıldığı bu dönemde ilişki esnasındaki iletişimin kısıtlı olması da yeterli hazzın alınmasını engeller.

Türkiye’de herhangi bir cinsel sorunla bir uzmana başvuranların yüzde 63’ünün sorunlarının kaynağını kişinin partneriyle konuşamaması oluşturmaktadır. Bu da ilişki esnasında zevk alıp almadığını ya da zevk aldığı noktaları söylemekten çekinen bireylerin uzun vadede cinsel isteksizlik yaşama risklerini arttırır. Partnerinden kendisini anlamasını ve nelerden hoşlandığını bilmesini isteyen birey öfkelendiği ve tatmin olmadığı için bu iletişim sorunu hayatlarının diğer bölümlerine de sıçrar. Cinsel ilişki sırasında utanmak ve konuşamamak kadınlarda daha çok görülse de erkeklerin de kendilerini ifade etmede güçlük çektiği saptanmıştır.

- Cinsel ilişkiyi anlaşılır ve zevkli bir hale getirmek için yapılması gereken bazı davranış şekilleri şunlardır:

- İlişkinin sadece partnerinizle ikinizin arasındaki özel bir an olduğunu anımsayın.

- Cinselliğin insanın yaşaması gereken en doğal durum olduğunu unutmayın.

- Utangaçlığınızı yenmek için ilişki dışındayken de partnerinizle cinsellik hakkında konuşun.

- İlişki sırasında hem düşünceli hem de bencil olun. Zevk verdiğiniz kadar zevk almanız gerektiğini de bilin.

- Kendi vücudunuzu tanıyın ve nelerden zevk aldığınızı ve almadığınızı belirleyin.

- Partnerinize sorular sorun. Neleri sevdiğini öğrenin.

- Sizin, partnerinize zevk vermek isteyeceğiniz gibi partneriniz de size zevk vermek isteyecektir. Onu doğru şekilde yönlendirin ve vücudunuzu tanımasını sağlayın.

Unutmamak gerekir ki sağlıklı bir cinsel hayat, ilişkinin tüm boyutlarını etkiler. Konuşabilen çiftler hem mutlu olurlar hem de mutlu ederler. Cinsellik hakkında konuşabilmek cinsellik ile ilgili birçok sorunun önlenmesinde ve çözümünde en etkili eylemdir.

 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu

Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Lisans ve Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere Bristol’de Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Eğitimi almıştır. Üniversite dönemi boyunca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde ve Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi nöroloji servisinde stajlarını tamamlamıştır. Uzman Psikolog Merve Saraçoğlu, 2011 yılında başladığı Bilişsel ve Davranışçı Terapi eğitimini 2014 yılında tamamlamasıyla eş zamanlı olarak Pozitif Psikoterapi Enstitüsü’nden Pozitif Psikoterapi eğitimi de almıştır. 2012 yılında Avrupa Psikodrama Organizasyonu onaylı psikodrama eğitimini tamamlamıştır. Londra Buteyko'da nefes terapistliği ve gevşeme sertifika programını tamamlayıp terapilerde nefes tekniklerini de kullanmaya başlamıştır. Bu süreçte birçok danış ...

Etiketler
İletişimsizlik
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu
Uzm. Psk. Merve Saraçoğlu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube